null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het verband tussen de blindedarm en de ziekte van Parkinson

Het verwijderen van de blindedarm is een veel voorkomende ingreep. Omdat dit deel van het darmstelsel vaak als overbodig wordt gezien, werd het tot veertig jaar geleden zelfs regelmatig verwijderd bij patiënten bij wie het niet echt noodzakelijk was. Nu blijkt dat dit mogelijk ernstige gevolgen kan hebben. Een Amerikaans onderzoek stelt namelijk dat er een verband is tussen het verwijderen van de blindedarm en het risico op de ziekte van Parkinson.

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Case Western Reserve University lopen mensen bij wie de blindedarm is verwijderd drie keer meer risico op het krijgen Parkinson dan mensen die 'm nog wel hebben. De onderzoeksresultaten zijn opmerkelijk, want in 2019 beweerden andere onderzoekers namelijk nog het tegenovergestelde.

Drie keer meer kans

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden de gezondheidsdossiers van 62 miljoen Amerikanen, waarvan er 488.000 geen blindedarm meer hadden. Bij 0,9 procent van die mensen werd op latere leeftijd Parkinson geconstateerd. Van de groep patiënten die hun blindedarm nog wel had, had slechts 0,3 procent de hersenziekte ontwikkeld. De onderzoekers benadrukken echter dat de resultaten niet aantonen dat het verwijderen van de blindedarm Parkinson veroorzaakt, maar wel dat er sprake is van een duidelijk verband. Volgens dit onderzoek is het risico op Parkinson dus drie keer zo groot als je geen blindedarm meer hebt, maar de kans is nog steeds minder dan een procent.

Opvallende onderzoeksresultaten

Het onderzoek is opvallend, want in 2018 publiceerden wetenschappers van het Van Andal Institute in Michigan nog een onderzoek waarin werd aangetoond dat mensen bij wie de blindedarm níet verwijderd was, meer risico hadden op het krijgen van de hersenziekte.

Verband

Dat hier zo veel onderzoek naar wordt gedaan is niet zo gek. Eerdere onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat de ziekte van Parkinson ontstaat in ons darmstelsel. Daarnaast draagt de blindedarm bij aan de regulering van het eiwit alfasynucleïne, dat in verband wordt gebracht met de hersenziekte. De precieze functie van dit eiwit is nog niet bekend. Eerdere onderzoeken toonden wel aan dat het de neiging heeft om zich op te vouwen, waardoor het samenklontert. Deze samengeklonterde eiwitten zijn aangetroffen in de hersenen van parkinsonpatiënten en komen ook voor in de blindedarm van gezonde mensen. De onderzoekers uit Ohio vermoeden nu dat deze eiwitten door het verwijderen van de blindedarm mogelijk worden vrijgegeven in de darmen, waarna de eiwitten zich naar de hersenen kunnen verspreiden.

Lees ook

Herken de 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Bron | Medisch Dossier, de Volkskrant, Wetenschap In Beeld

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden