null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het opmerkelijke verband tussen je salaris en kans op hartaandoeningen 

Mensen die minder geld verdienen, hebben vaker last van hart- en vaataandoeningen dan rijkere mensen, bleek eerder uit onderzoek. Maar waaróm?

Dat antwoord, denken Zwitserse wetenschappers onlangs ontdekt te hebben.

Grootschalig onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Lausanne bestudeerden de gegevens van ruim 111.000 mensen uit vier verschillende Europese landen. Op basis van het beroep van de deelnemers en het beroep van de vaders van de deelnemers, werd hun sociaal-economische klasse bepaald. Vervolgens werden de deelnemers verdeeld in drie groepen: een laag, midden en hoog inkomen. Op basis van nieuwe medische onderzoeken, bestaande medische gegevens en zelfrapportage, werd de gezondheidstoestand en het aantal uren slaap van de deelnemers beoordeeld.

Alleen bij mannen

Uit de resultaten bleek dat een hartaandoening bij mannen uit een lage social klasse voor 13,4 procent te wijten was aan een te korte nachtrust (minder dan zes uur). Mensen met een lagere sociaaleconomische status, slapen volgens de onderzoekers om verschillende redenen minder. Ze hebben meerdere banen, moeten verschillende taken uitvoeren, in ploegendienst werken, wonen vaker in een lawaaierige omgeving en hebben meer emotionele en financiële stress.

Opvallend genoeg bleek er bij vrouwen geen verband te zijn tussen de sociaaleconomische status, slaapduur en het risico op hartfalen. Volgens onderzoeker Dusan Petrovic heeft dit vooral te maken met het feit dat vrouwen, ongeacht hun financiële status, vaker dan mannen veel aan hun hoofd hebben en daardoor slechter slapen.

Ideale wereld

De Zwitserse onderzoeker stelt dat er in de samenleving meer gedaan moet worden om te zorgen dat mensen met een laag inkomen een betere nachtrust krijgen. "Er zijn op elk niveau in de samenleving structurele hervormingen nodig om mensen in staat te stellen om beter te kunnen slapen. Bijvoorbeeld door lawaai te verminderen, wat een belangrijke bron is van slaapstoornissen, door standaard dubbele beglazing, beperkt verkeer en geen huizen te bouwen naast luchthavens of snelwegen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Science Daily, Medisch Contact

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden