null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het mogelijke verband tussen gluten en een verhoogd risico op diabetes type 1

De hoeveelheid gluten die een kind in de eerste maanden binnenkrijgt, speelt mogelijk een rol bij het risico op diabetes type 1. Dat zeggen onderzoekers in een studie die onlangs werd gepresenteerd op een jaarlijkse vergadering van de Europese Vereniging voor diabetesonderzoek.

In tegenstelling tot diabetes type 2, is er maar weinig bekend over het ontstaan van diabetes type 1. Deze aandoening, waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt, ontstaat vaak op jonge leeftijd. Deense onderzoekers toonden eerder aan dat er een mogelijk verband was tussen een verhoogd risico op Diabetes type 1 en de hoeveelheid gluten die de moeder tijdens de zwangerschap binnenkrijgt. Nu blijkt dat het niet de inname van de moeder betreft, maar dat er vooral moet worden gekeken naar de inname van het kind tijdens de eerste maanden.

Gemiddelde gluteninname

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van Oslo en het Noorse Instituut voor Volksgezondheid onderzochten de gegevens van 86 duizend Noorse kinderen en hun moeder. Ze analyseerden daarbij de inname van de hoeveelheid gluten door de moeder tijdens de zwangerschap. Maar keken ook naar de gluteninname van het kind bij de leeftijd van achttien maanden. Op basis van vragenlijsten die de moeders invulden over hun voeding, maakten de onderzoekers een schatting van de gluteninname per dag. De gemiddelde gluteninname kwam neer op 13,6 gram per dag voor vrouwen tijdens de zwangerschap en 8,8 gram per dag voor het kind op de leeftijd van 18 maanden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoge dosering verhoogt het risico

Wanneer de kinderen op die leeftijd tien gram meer gluten binnenkregen, verhoogde het risico op het ontwikkelen van Diabetes type 1 met maar liefst 46 procent. Bij een hoge gluteninname door de moeder, werd echter geen verband gevonden. Toch benadrukken de onderzoekers dat jonge moeders niet gelijk alle gluten uit het dieet van hun kind moeten schrappen. "Er zijn aanwijzingen dat de inname van gluten de darmflora kan beïnvloeden en ontstekingen kan veroorzaken”, verklaren de Noorse onderzoekers. “Maar dit onderzoek toont nog geen oorzakelijk verband tussen gluten en diabetes type 1. We hebben bevestiging van verdere studies nodig om met zekerheid de relatie tussen gluteninname en diabetes type 1 te bepalen.”

Minderen in plaats van schrappen

Zo is het volgens de onderzoekers nog onduidelijk wat de samenhang tussen gluten en diabetes veroorzaakt. Bovendien kunnen de wetenschappers met dit onderzoek niet aantonen dat het beter is om gluten helemaal te verbannen. “Volgens onze studie zit het grootste risico op ontwikkelen van diabetes type 1 in de groep met hoogste glutenconsumptie. Het zou misschien al voldoende kunnen zijn om de inname van gluten te verminderen, in plaats van helemaal te vermijden.”

Lees ook

Zijn gluten écht zo ongezond?

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden