null Beeld

Dit is hét grote verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

Vergeetachtigheid is een van de bekendste symptomen van dementie en alzheimer. Maar als je merkt dat je vergeetachtiger wordt, is dat niet meteen reden tot zorg. Ons lichaam wordt trager naarmate we ouder worden, en dat geldt ook voor onze hersenen. Wanneer kan vergeetachtigheid dan wél op dementie wijzen?

Als we ouder worden, heeft ons geheugen meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook moet je niet raar opkijken als je je op oudere leeftijd niet meer zo goed kunt concentreren of geen twee dingen tegelijk meer kunt doen. "Sommige dingen gaan nu eenmaal wat stroever als je ouder wordt," aldus Hanneke Rhodius-Meester, klinisch geriater en onderzoeker bij het VUmc Alzheimercentrum. "Als je minder snel de trap oprent dan vroeger, denk je niet meteen dat je in een rolstoel terechtkomt. Zo is het met vergeetachtigheid ook. Het is geen teken van beginnende dementie als je af en toe je sleutels of een naam kwijt bent of wat meer moeite hebt met multitasken." Als je gestrest bent of veel aan je hoofd hebt, kun je hier ook meer last van hebben.

Het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

Maar hoe weet je of je aan gewone vergeetachtigheid lijdt of aan beginnende dementie? Dat is niet zo moeilijk vast te stellen: vergeetachtigheid verstoort het dagelijks leven niet. Je vergeet weleens wat, maar je kunt gewoon het huishouden doen en de financiën regelen. Bij beginnende dementie heb je terugkerende geheugenklachten en kost alles waar je je hoofd bij moet houden extra inspanning, zoals het volgen van een tv-uitzending, het voeren van een gesprek of het regelen van de administratie. "Ik maak me als arts zorgen als er dagelijks incidenten zijn waardoor dingen daadwerkelijk misgaan," vertelt de alzheimerexpert. "Bijvoorbeeld als iemand niet meer weet hoe de afstandsbediening werkt of als iemand vergeet de kleinkinderen van school te halen. Maar ook als het gedrag van iemand verandert: als hij er altijd verzorgd uitzag en zich nu niet meer goed verzorgt."

Geheugentest

Twijfel je over je vergeetachtigheid en wil je meer zekerheid? Doe dan de geheugentest. Als je je hierna nog steeds zorgen maakt, ga dan langs je huisarts. Deze kan je uitgebreider onderzoeken en als het nodig is doorverwijzen naar een geheugenpoli of de afdeling neurologie van een ziekenhuis.

Dementie, en dan?

Wanneer inderdaad dementie wordt geconstateerd, dan zijn achteruitgang en symptomen in sommige gevallen wel te remmen of te behandelen met medicijnen. Ook behandelingen zonder medicatie kunnen een gunstig effect hebben op het verloop van de ziekte, zoals beweging, ergotherapie, logopedie, luisteren naar muziek of blootstellen aan licht. Daarnaast kun je veel doen om (samen) zo goed mogelijk te leven met de ziekte. Zo heb je vanaf het begin recht op een dementieverpleegkundige, iemand die de zorg voor jezelf en je partner in goede banen leidt.

Op dementie.nl, een website van Alzheimer Nederland, vind je duidelijke informatie over dementie, op welke zorg en hulp je recht hebt en wat je kunt doen om zo lang mogelijk fit te blijven.

Bron | alzheimer-nederland.nl

Bekijk ook

Lees ook

Hoe ga je om met iemand met dementie? 6 liefdevolle adviezen

Helpt een gezonde levensstijl tegen dementie? De alzheimerexpert geeft antwoord

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden