null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is het grootste fabeltje over het gebruik van de pil

De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode onder Nederlandse vrouwen. Toch staat dit middel er om bekend dat het ook een hoop vervelende bijwerkingen kan hebben. Eén van de meest bekende, is dat je door het slikken van de pil een paar kilo aan zou komen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Sinds het ontstaan van de anticonceptiepil in de jaren zestig zijn er verhalen bekend van vrouwen die menen te zijn aangekomen door de pil. Maar volgens onderzoekers van de Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) in Groot-Brittannië is dit klinkklare onzin.

Hoge dosis hormonen

Volgens de onderzoekers bevatte de eerste versie van de pil in de jaren zestig veel meer hormonen dan nodig was om als voorbehoedsmiddel te dienen. Die overdosis aan hormonen kon daardoor lijden tot gewichtstoename, maar bracht ook een verhoogd risico op borstkanker en trombose met zich mee.

Tijdelijke gewichtstoename

Tegenwoordig bevat de pil veel minder hormonen, waardoor deze bijwerkingen niet meer gelden. Toch klagen veel (jonge) vrouwen nog over de uitslaande teller op de weegschaal. Maar volgens hoogleraar Jaap Seidel wordt de gewichtstoename die veel vrouwen ervaren niet veroorzaakt door de anticonceptiepil. “Uit onderzoeken blijkt dat die pil bij de meeste vrouwen geen gewichtstoename tot gevolg heeft. Sommigen ervaren wel een geringe gewichtstoename, maar die is meestal tijdelijk (enkele maanden) en is vaak het gevolg van het vasthouden van vocht.”

Lees ook

Dít is waarom de pil op vakantie niet altijd betrouwbaar is

Aankomen tijdens je menstruatie

Daarnaast zijn de schommelingen in gewicht volgens Seidel te verklaren door de veranderingen in de natuurlijke hormoonbalans. “Veel vrouwen ervaren ook zonder het gebruik van de pil schommelingen in gewicht, eetlust en vochthuishouding gedurende hun menstruatiecyclus. De fluctuerende vrouwelijke geslachtshormonen hebben daar dus van nature een (meestal gering) effect op.” Sarah Hardman van de FSRH sluit zich hier bij aan. “Vrouwen komen na verloop van tijd gemiddeld evenveel aan, of ze nu hormonale anticonceptie gebruiken of niet. Na het bekijken van alle beschikbare studies, kunnen we dan ook zeggen dat je niet aankomt van de pil.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Het laatste nieuws, NEMO Kennislink

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden