null Beeld

Dít is het geheim om ouder worden tegen te gaan, verklapt anti-aging expert

De eeuwige jeugd, dat willen we allemaal wel. Helaas hoort ouder worden bij het leven. Maar dat betekent niet dat je de natuur niet een handje kunt helpen om het verouderingsproces te vertragen. Anti-aging expert Eduard de Wilde deelt zijn ultieme tips om langer jong te blijven.

Extra fijn: je

kunt de tips heel makkelijk toepassen op je eigen leven.

Tip 1: eet meer vet om ouder worden tegen te gaan

Klinkt tegenstrijdig, maar dan hebben we het natuurlijk over gezonde vetten. Onze voorouders hadden geen garantie dat ze dagelijks een goede maaltijd zouden hebben, en daarom probeerden ze zo veel mogelijk calorieën en voedingsstoffen in één keer te eten. Ook konden ze makkelijk schakelen tussen vetverbranding en glucoseverbranding, om pieken in energie met de jacht te bereiken. Tegenwoordig eten we te vaak en te veel koolhydraten, waardoor onze bloedsuikerspiegel continu aan het pieken is. En we weten allemaal wat dat betekent: een grotere kans op diabetes. Daarom moet je je lichaam trainen om over te gaan van glucoseverbranding naar vetverbranding. De Wilde legt in zijn e-book uit hoe je dat doet:

  • Eet koolhydraatarm of volg het ketodieet: in dit dieet kom je uiteindelijk in een staat van ‘ketose’, en dat is wanneer je lichaam overschakelt naar vetverbranding.
  • Eet gezonde bronnen van vet, zoals vette vis. Deze bevatten omega 3, welke ontstekingsremmend zijn.
  • Vermijd plantaardige oliën, want deze bevatten veel omega 6, wat juist ontstekingsbevorderend is. Er moet altijd een goede balans zijn tussen omega 6 en omega 3 in je lichaam.

Tip 2: probeerregelmatig te vasten

Vasten is de goedkoopste

én meest effectieve anti-aging truc, volgens de Wilde. Wanneer je een tijdje

niets eet, krijgt je lichaam de ruimte om schade te repareren en afval in het lichaam

op te ruimen, zonder dat nieuw afval zich op blijft stapelen. Als je de hele

dag door eet, is je lichaam de hele dag door bezig met voedselvertering in plaats

van met andere dingen. Een makkelijke manier om te vasten? Eet na het avondeten

niet meer tot je ontbijt de volgende dag, en probeer dat ontbijt zo lang

mogelijk uit te stellen (tot een uur of negen, bijvoorbeeld). Dan vast je al

snel zo’n veertien uur per dag.

Tip 3: brengcollageen in je dieet

Tegenwoordig eten we alleen het malse vlees van dieren, terwijl juist in de andere delen (botten, huid, pezen, bindweefsel) het meeste collageen zit. Collageen is hét stofje dat onze huid jong houdt en rimpels voorkomt. Na ons 25e neemt de hoeveelheid collageen in ons lichaam af en moeten we het dus uit voeding halen, iets dat we tegenwoordig te weinig doen. Je kunt dit oplossen door collageenrijke voeding te eten (zoals de andere delen van een dier), maar ook door collageenpoeder aan je voeding toe te voegen, bijvoorbeeld deze van NoordCode.

Tip 4: neemdagelijks een koude douche

Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar het is wel goed voor je: koud douchen kan namelijk een onderdeel zijn van kou-therapie. Als je regelmatig wordt blootgesteld aan kou, gaat je lichaam meer bruin vet aanmaken. In bruin vet zitten veel mitochondriën die energie leveren. Daarnaast is kou-therapie ook goed voor je bloedsomloop, je humeur, immuunsysteem en nachtrust. Vind je koud douchen een beetje heftig? Je kunt ook eerst met een wisseldouche beginnen: tien seconden koud, dan twintig seconden warm, enzovoorts. Zo wen je langzaam aan de kou.

Meer tips tegen ouder worden? Neem dan een kijkje in het gratis e-book van Eduard de Wilde.

Over Eduard deWilde

Eduard de Wilde is anti-aging expert, biohacker en ondernemer. Een biohacker probeert de externe en interne omstandigheden zodanig te beïnvloeden dat de biochemische processen in je lichaam optimaal functioneren. Daarnaast is hij de eigenaar van NoordCode, een merk dat zich specialiseert in collageen, MCT olie en Bulletproof koffie van Europese bodem.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden