null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het geheim om je jonger te (blijven) voelen dan je bent

Of we het nu leuk vinden of niet: we worden allemaal een jaartje ouder. Wil je zo lang mogelijk jong van geest blijven en zo een steentje bijdragen aan een betere gezondheid? Dan is dit een truc waar je veel aan hebt.

Volgens Jennifer Bellingtier, postdoc psychologie en onderzoekster aan de Friedrich Schiller Universiteit in het Duitse Jena, voel je je jonger op dagen waarop je het idee hebt dat je de touwtjes in handen hebt. Dit heeft ze ontdekt na het onderzoeken van 106 mensen tussen de 18 en 36 en 116 mensen van 60 tot 90 jaar. Gedurende negen dagen moesten zij elke 24 uur aangeven hoe oud ze zich die dag voelden en in hoeverre ze controle hadden over de dingen die ze die dag ondernamen.

Subjectieve leeftijd

Uit het onderzoek van Bellingtier blijkt dat er zoiets bestaat als een subjectieve leeftijd die dagelijks kan veranderen. Zo voelden de ouderen zich dus jonger op dagen waarop ze het idee hadden dat ze veel controle hadden over hun doen en laten. Bij de deelnemers in de jongere leeftijdscategorie kon die subjectieve leeftijd worden gelinkt aan zaken als stress en gezondheid. “Een gevoel van keuzevrijheid kan de geestelijke gezondheid stimuleren en de subjectieve leeftijd verlagen, waardoor mensen op hun beurt worden gemotiveerd om gezonde keuzes te maken,” legt de hoofdonderzoeker uit aan tijdschrift Time. “Wanneer je het idee hebt dat je ergens meer controle over hebt, voel je je jonger en heb je het gevoel dat je meer kunt bereiken.” Dat gevoel kan volgens Bellingtier trouwens in kleine dingen zitten, bijvoorbeeld in zeggenschap over je dagelijkse activiteiten of zelf in de hand hebben hoe laat het avondeten op tafel staat.

Niet alleen het idee dat je de touwtjes in handen hebt zorgt ervoor dat je je jonger voelt, zo blijkt uit een andere studie. Voldoende beweging – met name wandelen – zou ook invloed hebben op de subjectieve leeftijd van mensen tussen de 35 en 69 jaar. Net als een goedgevuld en actief sociaal leven.

Gezondheidsvoordelen

Jong van geest zijn brengt een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo wordt het gelinkt aan een betere mentale gezondheid en zou een lagere subjectieve leeftijd het risico op dementie verkleinen. Wetenschappers beweren zelfs dat de subjectieve leeftijd minstens zo belangrijk is als je daadwerkelijke leeftijd. Met als groot voordeel dat je aan die subjectieve leeftijd ook iets kunt veranderen.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk en interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden