Margriet logo
null Beeld

Dít is het effect van slaap op je immuunsysteem

Naast gezonde voeding hebben we ook voldoende beweging én slaap nodig voor een goed immuunsysteem. Ons eigen immuunsysteem beschermt ons - helemaal wanneer er de R in de maand zit - tegen virussen en bacteriën.

Een goede nachtrust heeft een positief effect op de werking van ons immuunsysteem.

Effect van slaap op immuunsysteem

Als we in diepe slaap zijn, maken we groeihormonen aan die een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van ons immuunsysteem. Barbara Mulder, psycholoog bij Slaapmakend (dat behandelingen tegen slapeloosheid aanbiedt), vertelt aan Women's Health dat het human growth hormone helpt om je afweercellen actief te houden. Virussen en bacteriën worden hierdoor buiten gehouden en daarom is een goede nachtrust ontzettend belangrijk voor een goedwerkend immuunsysteem. Daarnaast heb je een kleinere kans op hart- en vaatziekten, depressies, angststoornissen en obesitas als je goed slaapt. Kortom: je wordt er gezonder en gelukkiger van.

Rond drie uur in de nacht is je gemiddeld het diepste slaapt. Mulder raadt daarom aan om niet te laat naar bed te gaan, zodat je voldoende de tijd hebt om in diepe slaap terecht te komen.

Lees ook:

Vijf mythes over je immuunsysteem verbeteren die volgens artsen niet kloppen

Slaapuren

Het aantal uren dat je per nacht in slaap doorbrengt heeft ook effect op je immuunsysteem. Gemiddeld wordt aangegeven dat je per nacht acht uur slaap nodig hebt. Maar in de praktijk hangt dit ook af van je leeftijd en geslacht. Vrouwen tussen de veertig en zestig jaar slapen gemiddeld dieper en langer dan mannen van dezelfde leeftijd, blijkt uit onderzoek. Als je ouder bent dan zestig, kun je misschien genoeg hebben aan zes of zelfs vijf uur slaap. Bovendien: niet iedereen die acht of zelfs negen uur slaapt, wordt uitgerust wakker. De kwáliteit van je slaap lijkt dus belangrijker dan de kwántiteit. Hier lees je wat voor jou een goede nachtrust is.

Stress

Let erop dat je het jezelf niet verplicht om elke nacht goed te slapen. Hierdoor ontstaat er een spanning waardoor je slaapkwaliteit juist minder goed is. Een nacht niet goed slapen is geen probleem, maar als dit vaker gebeurt kun je last krijgen van een chronisch tekort aan slaap. En als je dat eenmaal hebt, is de kans groot dat je immuunsysteem minder goed functioneert. Ga daarom naar een expert, want slaapproblemen zijn bijna altijd goed te behandelen.

Het is dus erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen wat een positief effect heeft op je immuunsysteem. Slaap lekker!

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden