null Beeld

Dit is het effect van eenzaamheid op je gezondheid

In Nederland voelt ongeveer één miljoen mensen zich sterk eenzaam. Een op de drie Nederlanders voelt zich daarnaast matig eenzaam. Je niet verbonden voelen met anderen heeft grotere gevolgen voor je gezondheid dan je misschien denkt.

Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt zelfs dat mensen die sociaal geïsoleerd zijn, vaker ziek worden en eerder sterven dan mensen die zich wel sociaal verbonden voelen.

Als we naar de evolutie kijken, is eenzaamheid iets onnatuurlijks. In de loop van onze geschiedenis hebben hechte relaties met bijvoorbeeld familie en vrienden ons geholpen te overleven. Toch zal iedereen zich in zijn leven vroeg of laat een keer eenzaam voelen. "Net als dat je ook ooit wel een keer honger of dorst zult hebben," vertelt eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks. "Het hoort het ook wel een beetje bij het leven. Wie relaties heeft, zal er niet aan ontkomen."

Groter gevaar dan obesitas

Maar wanneer eenzaamheid extreme vormen aanneemt, kan het vérstrekkende gevolgen hebben voor onze gezondheid. Zo claimen sommige wetenschappers dat een sociaal isolement een groter gevaar vormt voor de volksgezondheid dan obesitas. Ook hart- en vaatziekten worden gelinkt aan mensen die langdurig eenzaam zijn. Eenzaamheid is dus niet iets wat we moeten onderschatten. Want sommige mensen die er te lang mee kampen, kunnen eraan onderdoor gaan.

Eenzaamheid zorgt voor stress

De negatieve gezondheidseffecten gaan volgens Rijks gepaard met de stress die eenzaamheid kan veroorzaken. "De continue stress in het lichaam heeft fysische, maar ook mentale gevolgen," legt Rijks uit. "Je krijgt letterlijk een ander brein." Uit onderzoek van de universiteit van Chicago blijkt daarnaast dat eenzaamheid verband houdt met de productie van onvolgroeide monocyten (witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen binnen het immuunsysteem), slaapproblemen waardoor het lichaam moeilijker herstelt en sommige vormen van kanker. Volgens Rijks zijn dit allemaal gevolgen van stress. "Je cortisolniveau gaat omhoog, je afweer wordt zwakker en dus word je vatbaarder voor ziektes en genees je minder snel," legt Rijks uit.

Grotere kans op een hartaanval

Daarnaast gaat door het stijgende cortisolniveau ook de bloeddruk omhoog. En bij sommige mensen kan dit leiden tot hartaanvallen en beroertes. Wetenschappers van de Universiteit van Helsinki onderzochten 480.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar. Tien procent van de deelnemers werd vervolgens als ‘sociaal geïsoleerd’ beschouwd en zes procent als ‘eenzaam’. De mensen uit de sociaal geïsoleerde categorie hadden volgens dit onderzoek veertig procent meer kans om een hartaanval of beroerte te krijgen.

Bron| Scientias

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden