Margriet logo
Dit is het beste tijdstip om te sporten zodat je geheugen verbetert.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het beste tijdstip om te sporten om je geheugen te verbeteren

Hoe ouder je wordt, hoe vaker het misschien kan gebeuren dat je iets vergeet. Het wordt lastiger om op de naam van die ene kennis te komen en hoe heet dat ene leuke winkeltje met de lekkerste bonbons ook alweer? Gelukkig is er in bepaalde mate iets aan te doen. Als je sport op dít tijdstip kun je je geheugen verbeteren.

Lichaamsbeweging en iets kunnen onthouden hebben meer met elkaar te maken dan je misschien zou denken. Uit een recente studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive Research: Principles and Implications, blijkt dat vijf minuten bewegen nadat je iets hebt geleerd een positief effect heeft op je geheugen. Dat hoeft geen intense work-out te zijn, een lichte vorm van lichaamsbeweging is al voldoende. Na een Franse les of nadat je een informatief boek hebt gelezen even een paar minuten bewegen is een kleine moeite, maar een investering in je geheugen.

Wat is de invloed van sporten om je geheugen te verbeteren?

De studie werd gedaan door onderzoekers van New South Wales in Sydney en werd geleid door Dr. Steven Most. Er werden vier experimenten uitgevoerd met in totaal 250 studenten: die werden getest op hun geheugen vóór en na vijf minuten sporten. Daaruit bleek dat vrouwen die aan een lichte vorm van lichaamsbeweging deden, betere scores haalden bij de geheugentesten dan de vrouwen die niet bewogen nadat ze iets geleerd hadden. Bij de mannen was dit niet het geval: Dr. Most denkt dat dit misschien komt omdat er tijdens een onderdeel van de geheugentest - de gezichtsherkenningstest - alleen mannenlijke gezichten werden getoond. “Het is onduidelijk of dit echt een sekseverschil is of dat er iets was met de experimentomstandigheden waardoor het effect bij vrouwen te zien was, maar niet bij mannen,” aldus Dr. Most.

Tips voor een beter geheugen

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je geheugen te verbeteren. Volgens de Hersenstichting doe je dat zo:

  • Herhaal wat je wilt onthouden. Doe dat hardop of in je hoofd. Stel, je ontmoet ene Annemiek. Als ze zich aan je voorstelt kun je antwoorden met ‘Leuk om je te leren kennen, Annemiek!”
  • Gebruik ezelsbruggetjes. Als je bijvoorbeeld de Waddeneilanden wilt onthouden, kun je de afkorting TV-TAS gebruiken voor Terschelling, Vlieland, Texel, Ameland en Terschelling. Wil je een naam onthouden? Verzin dan een bijvoeglijk naamwoord dat met dezelfde letter begint. Denk aan: Lieve Linda, Vlijtige Vera of Gezellige Gerda.
  • Schrijf op wat je wilt onthouden. Je kunt bijvoorbeeld aantekeningen maken tijdens een (belangrijk) gesprek of maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje wanneer je de stad ingaat. Alleen al door het op te schrijven onthoud je iets beter!
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden