null Beeld

Dít is het beste moment om jezelf te wegen (als je graag de kilo’s eraf wilt houden)

Je gewicht kan gedurende de dag nogal schommelen. Dus wat is nu eigenlijk het beste moment om je te wegen? En is het effectief om elke dag op de weegschaal te staan, of juist niet?

De National Weight Control Registry in Amerika deed onderzoek naar deze vragen en kwam met de volgende interessante weetjes.

Het beste moment

Volgens de organisatie is de ochtend het beste moment om jezelf te wegen en dan het liefst nádat je naar het toilet bent geweest. Op dat moment draagt je lichaam namelijk nog geen extra gewicht van een maaltijd met zich mee. “Overdag, wanneer je eet en drinkt, voegen die voedingsmiddelen en vloeistoffen gewicht toe, tenminste totdat ze worden verteerd en uitgescheiden," meldt een voedingsdeskundige en woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtiek aan Self. “Slechts één kopje water voegt bijvoorbeeld al 0,2 kilogram toe. En twintig procent van de meeste maaltijden is water, wat dus zorgt voor veel extra gewicht.”

De beste plek

Om er zeker van te zijn dat je echt je lichaam weegt – en niet de pot koffie of de boterham met kaas die je voor de lunch hebt verorberd – raden dieetdeskundigen je aan om direct na je wc-bezoek in de ochtend op de weegschaal te gaan staan. Daarnaast is het belangrijk om dit weegmoment aan te houden, omdat je anders een vertekend beeld van je gewicht krijgt. Ook zou het belangrijk zijn om je weegschaal op een harde, rechte ondergrond te zetten (geen tapijt bijvoorbeeld) en tijdens het wegen rechtop te staan. Zo is je gewicht gelijkmatig over beide voeten verdeeld.

Drie kilo extra

Ten slotte is het verstandig om jezelf dagelijks of om de dag te wegen. Mensen die zichzelf regelmatig wegen zijn namelijk meer gemotiveerd om gewicht te verliezen of hun huidige gewicht te behouden. Er is zelfs een dieetgoeroe, Dr. Mike Roussell, die meent dat mensen die dagelijks op de weegschaal staan (en voor wie dat niet wil op zijn minst wekelijks) er drie kilo meer vanaf weten te houden dan mensen die dat niet doen. De reden? Eens per dag op de weegschaal staan zou je eraan helpen herinneren wat je doel is en motiveren om dat doel te bereiken.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden