null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het beste moment om je tanden te flossen

Met alleen met tandenpoetsen reinig je slechts 40 procent van je gebit. Daarom is ook flossen belangrijk, maar dat wordt door veel mensen overgeslagen - terwijl het een hoop vervelende gebitsproblemen kan voorkomen. Als je eenmaal met je flosdraadje in de weer gaat, wil je het natuurlijk wel meteen goed doen. Van het beste moment om je tanden te flossen tot de juiste techniek: zo pak je het aan. 

En zo vaak zou je eigenlijk je tanden moeten flossen.

Het beste moment om je tanden te flossen

Of je nou flost om 10.00 uur in de ochtend, of om 22.00 uur ’s avonds, dat zal niet zo gek veel uitmaken. Het beste moment om je tanden te flossen draait namelijk niet letterlijk om een tijdstip, maar om wanneer je je tanden poetst. Je wil namelijk niet dat het losse vuil in je mond onnodig lang achterblijft. Door de dag heen flossen is dus niet heel verstandig als je daarvoor of daarna niet je tanden kunt poetsen.

Overigens maakt het niet zo gek veel uit of je het flossen van je tanden vóór of na het poetsen doet. Al kan je het vuil dat tijdens het flossen loskomt, daarna wel handig wegpoetsen als het op je tandoppervlakte terecht is gekomen. Zo weet je zeker dat je de tandplak verwijdert.

Hoe vaak moet je je tanden flossen

Daarop aansluitend is het dus verstandig om iedere keer dat je je tanden poetst dus ook te flossen. Oftewel: twee keer per dag, namelijk een keer in de ochtend en een keer in de avond. Mocht je daar de tijd niet voor hebben, doe het dan in ieder geval ’s avonds. Dan heeft zich het meeste vuil opgehoopt tussen je tanden.

Lees ook: Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

Flostechniek

Als je niet gewend bent om te flossen kan het nog best een uitdaging zijn. Het flosdraad kan scherp zijn, en als je de beweging nog niet onder de knie hebt kun je af en toe uitschieten. Oefening baart hierbij dus echt kunst. Je kunt een stukje flosdraad van ongeveer 40 centimeter het beste tussen je duim en wijsvinger spannen. Het draad kun je vervolgens tussen je tanden en tandvlees heen en weer en op en neer bewegen. Ga niet alleen tussen je tanden door met het draadje, maar beweeg ook langs je tanden om achtergebleven tandplak te verwijderen. Gebruik bij elke tand of kies een schoon stukje flosdraad.

Gevoelig tandvlees door flossen

In het begin kan je tandvlees nog bloeden of gevoeliger worden. Het draadje kan dan irriteren omdat je dit niet gewend bent. Na verloop van tijd zal het bloeden tijdens het flossen vanzelf ophouden. Je kunt ook je tandarts naar je tandvlees laten kijken, om te bepalen of je wel goed flost.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mondhygiënisten.nl, Flossentanden.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden