Slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het beste hoofdkussen voor jouw slaaphouding

Om goed te slapen is een fijn bed van groot belang. Maar wist je dat een hoofdkussen minstens zo belangrijk al dan niet belangrijker is om die gewilde acht uur slaap te bereiken? Met deze tips kies je het perfecte hoofdkussen.

Want niet iedereen slaapt als een roos op hetzelfde kussen.

Slaaphouding

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke slaaphouding je slaapt. Op je rug, buik of juist op je zij. Op basis daarvan kun je namelijk het beste kiezen wat voor soort hoofdkussen het bevordelijkste is, en je uitgerust en zonder nek- of rugklachten wakker wordt.

Rechte lijn

Een goed kussen zorgt ervoor dat je hoofd in de juiste houding ligt gedurende de nacht. Dit betekent dat je hoofd niet te ver voorover of achterover buigt, en ook niet te ver opzij ligt tijdens het slapen. In de ideale wereld ligt je hoofd in een rechte lijn met je ruggengraat als het op het kussen ligt.

1. Rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan is het belangrijk om niet een te dik kussen aan te schaffen. Wanneer je kussen te hoog is, buigt je hoofd al snel te ver naar voren. Een te plat kussen kan echter weer het tegenovergestelde effect geven. Zorg er dus voor dat het kussen nét wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd.

De beste keuze

Voor rugslapers is een een goed synthetisch of donskussen een goede keuze. Dit klassieke hoofdkussen is gemakkelijk te vormen en biedt genoeg ondersteuning voor deze slaaphouding. Draai je echter veel in je slaap? Dan kan de zachte inhoud van dit kussen nadeliger zijn, gezien het zich sneller ophoopt en kan vervormen.

2. Zijslaper

Als je een zijslaper bent, kun je echter een hoger, steviger kussen gebruiken. Dit komt omdat je in deze slaaphouding een vrij grote ruimte tussen je hals en je schouder hebt. Om te voorkomen dat er teveel druk op je nek komt, biedt een stevig kussen ondersteuning. Stem de dikte van het kussen af op de hardheid van je matras. Bij een zacht matras waarin je veel wegzakt heb je een minder groot kussen nodig dan bij een harder matras.

De beste keuze

Zijslapers met brede schouders kiezen het best voor een nekkussen. Dit zijn stevigere voorgevormde kussens die veel ondersteuning bieden, wat van groot belang is wanneer je in deze ietwat onnatuurlijke houding ligt. Heb je geen rug- of nekklachten en smalle tot normale schouders? Dan zit je ook goed met een normaal donskussen.

3. Buikslaper

Mensen die graag op hun buik slapen zijn het beste af met een heel dun kussen. De reden? Je ligt in een vrij onnatuurlijke houding, waarbij je hoofd gedraaid ligt gedurende de nacht. Wanneer je dan ook nog te hoog ligt, kan dit je nekwervels nóg meer onder druk zetten. Dit wordt dan ook als de minst goede slaaphouding beschouwd.

Het beste materiaal

Voor de buikslaper geldt dat het kussen vooral erg dun moet zijn en het materiaal goed moet ademen. Hierdoor is een kussen gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen het beste.

Bron | Consumentenbond, Slaapcentrum

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden