null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is dus waarom niet iedereen op hetzelfde moment last heeft van hooikoorts

Heb jij in het voorjaar en de zomer ook altijd last van een verstopte neus, tranende ogen of niesbuien? Dan heb je waarschijnlijk last van hooikoorts, net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders. Maar wist je dat er verschillende soorten hooikoorts bestaan, die allemaal het ergst zijn in een verschillend bloeiseizoen?

Hooikoorts wordt namelijk veroorzaakt door een allergie voor verschillende soorten graspollen, de pollen van bepaalde bomen of juist (on)kruidpollen.

Stuifmeel

Grassen, planten en bomen planten zich voort door pollen los te laten, die via de lucht of insecten van de meeldraden naar de stamper in een bloem verplaatst worden. Deze pollen, die we ook wel stuifmeel noemen, komen los wanneer de grassen, planten of bomen in bloei staan. Als je een allergie voor pollen hebt, raakt je immuunsysteem geïrriteerd als dit stuifmeel in contact komt met je neus, ogen of keel. Je lichaam gaat dan het stofje histamine aanmaken, wat jouw allergische klachten veroorzaakt.

Verschillende allergieën

Misschien heb jij om je heen ook wel gemerkt dat niet iedereen tegelijk last heeft van hooikoorts. De een loopt maar een paar weken lang te snotteren, terwijl anderen het hele voorjaar én de gehele zomer aan het niezen zijn. Dat komt omdat er verschillende pollen zijn die voor je klachten kunnen zorgen. Grassen, bomen, planten en bloemen die hooikoorts veroorzaken, hebben allemaal een ander bloeiseizoen waarin ze stuifmeel verspreiden.

Sommige soorten staan maandenlang in bloei, terwijl anderen na een paar weken alle pollen weer kwijt zijn. Hoe lang je last hebt van hooikoorts, ligt dus aan welke allergie je hebt. Ook kun je een combinatie van allergieën hebben voor verschillende soorten pollen, waardoor je dus ook een lange tijd last kan hebben.

Lees ook: Hooikoorts? Deze trucjes werken (en deze absoluut niet)

Hooikoorts in het bloeiseizoen

Wanneer jij last hebt van hooikoorts, heeft dus te maken met het bloeiseizoen van de grassen, bomen, kruiden of planten waarvoor je allergisch bent. Al deze bloeiperioden samen worden ook wel het pollenseizoen genoemd, wat loopt van ongeveer februari tot september. De eerste pollen die in de lucht te vinden zijn, zijn die van bomen zoals de berk, els en hazelaar, die bloeien vanaf eind februari of begin maart. Als je nu al flink aan het niezen bent, is de kans dus groot dat je niet tegen deze bomen kunt. Vooral de berk, die tijdens het bloeien te herkennen is aan de gele katjes die aan de bomen hangen, zorgt bij veel mensen voor hooikoortsklachten vroeg in het pollenseizoen.

Grassen

Maar de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland is gras. Grassen vind je echt overal, waardoor deze allergeen dan ook bijna niet te ontvluchten is. Er zijn zo’n 140 verschillende soorten gras in Nederland, waarvan er 29 duidelijke hooikoortsklachten veroorzaken. Grassen beginnen meestal met bloeien (en dus het verspreiden van pollen) in mei, en zijn eind juli weer uitgebloeid. Pas eind september zijn de pollen van gras écht de lucht weer uit, dus deze vorm van hooikoorts kan lang aanhouden. Als je het hele bloeiseizoen van de grassen hooikoorts hebt, ben je dus flinke tijd aan het niezen.

Onkruid en plantjes

Onkruid en kruidenplantjes bloeien als laatste, en sluiten dan ook het hooikoortsseizoen vaak af. Deze bloeien van ongeveer augustus tot eind september, en kunnen nog voor heel wat overlast zorgen. In deze categorie zorgt vooral Bijvoet, een soort onkruid dat te herkennen is herkennen aan de kleine gele bloemetjes, voor veel klachten. Ook de Ambrosia, een ander plantje dat vaak in het wild groeit, zorgt bij veel mensen voor een allergische reacties. Als je laat in het bloeiseizoen dus nog last hebt van hooikoorts, kun je in de meeste gevallen niet tegen (on)kruiden.

Meer lezen over hooikoorts?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Alles over Allergie, Pollennieuws, Wageningen Universiteit

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden