Margriet logo
null Beeld

Dít is dus het verschil tussen een psycholoog en een psychiater

Je komt ze in de geestelijke gezondheidszorg allebei tegen: de psycholoog en de psychiater. Hoewel de termen in de volksmond vaak door elkaar gebruikt worden, zijn het eigenlijk twee enorm verschillende beroepen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een psychiater en een psycholoog?

We zochten voor je uit wat ze precies doen en welke behandelingen ze geven.

Psycholoog

Een psycholoog is geen arts maar een gedragswetenschapper en heeft meestal een opleiding psychologie gevolgd met daarna een specialisatie. Psychologen houden zich bezig met menselijk gedrag; bijvoorbeeld hoe we ons voelen, wat ons bezighoudt en wat we daardoor doen. Maar ook naar welk gedrag mensen laten zien, en welk effect dat heeft op hoe we ons voelen. Een psycholoog kijkt samen met een patiënt met psychische problemen naar wat er aan de hand is waardoor hij of zij in deze situatie is beland, en wat er aan te doen is. Aan de hand van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of gesprekstechnieken worden negatieve gedachten of patronen aangepakt. Daardoor komen mensen vaak uit een negatieve cirkel, waardoor de psychische klachten afnemen.

Bij psychische problemen kom je meestal via de huisarts bij een psycholoog terecht, die een diagnose zal stellen en een behandelplan met therapieën maakt. Veel mensen, vooral met minder complexe problemen, knappen al enorm op door zo’n psychologische behandeling. Het heeft vaak tijd nodig, maar op termijn merken veel mensen met bijvoorbeeld een depressie of angststoornis dat zij baat hebben bij deze behandeling. Maar bij sommige mensen is alleen deze behandeling niet voldoende; zij worden meestal doorverwezen naar een psychiater.

Lees ook

Somber, overprikkeld en moe? Dít zijn de symptomen van een zomerdepressie

Psychiater

Een psychiater is eigenlijk een arts, die zich na een opleiding geneeskunde gespecialiseerd heeft in psychiatrie. Vergelijk het bijvoorbeeld met een oncoloog die verder geleerd heeft op het gebied van kanker, of een cardioloog die gespecialiseerd is hart- en vaataandoeningen. Vaak behandelt een psychiater patiënten met complexte psychische aandoeningen, die langdurige en intensieve hulp nodig hebben. Omdat een psychiater een arts is, houdt deze zich vaak ook bezig met de medische kant van psychische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan diagnoses stellen en behandelingen met medicijnen opzetten. De behandeling bij een psychiater bestaat meestal uit een aantal intakegesprekken. Hij of zij stelt vervolgens een diagnose op basis van de informatie die je geeft. Als het nodig is, kan er dan medicatie voorschreven worden. Vervolgens kom je eens in de paar weken of maanden langs ter controle, om te kijken of de medicijnen hun werk doen.

Een psychiater kan een behandeling alleen doen, maar vaak worden patiënten ook behandeld door een psycholoog. Medicatie alleen lost vaak de klachten wel op, maar pakt de gedragsproblemen of oorzaken niet aan. Bij complexe mentale problemen bestaat de behandeling dan ook vaak uit een samenwerking tussen verschillende specialisten, waaronder dus een psychiater en een psycholoog.

Verschil psycholoog en psychiater

Kort gezegd is het verschil tussen een psycholoog en psychiater dus het volgende: een psychiater is een arts gespecialiseerd in psychiatrie, een psycholoog is een gedragswetenschapper die zich gespecialiseerd heeft in hoe we ons voelen, wat we denken en wat we doen. Een psychiater stelt vaak diagnoses en schrijft medicijnen voor, terwijl een psycholoog vaak vooral focust op je gedrag en gedachten. Bij complexe klachten ben je vaak onder behandeling van zowel een psychiater als een psycholoog, om zo veel mogelijk aspecten van een aandoening aan te pakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Patiëntenfederatie Nederland, Psychologie Vandaag

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden