Margriet logo
null Beeld

Dit is dé tip tegen brandend maagzuur

Last van maagzuur na dat gezellige dinertje? Kijk dan eens in je keukenkastje, want een lepel havermout werkt heel effectief tegen dit vervelende kwaaltje. En dat is niet het enige waar deze vlokken heel handig voor zijn!

Havermout is niet alleen handig en heerlijk in de keuken; je kunt de vlokken ook goed gebruiken voor bepaalde gezondheids- en beautydoeleinden. Ze hebben veel werkzame eigenschappen, aldus onderzoeksarts cosmetische dermatologie Dr. Jetske Ultee. Volgens haar kunnen de havervlokken huidirritatie en jeuk verlichten bij bijvoorbeeld uitslag of eczeem. Deze graansoort is namelijk opgebouwd uit verschillende stoffen, die alle een ander effect hebben op de huid. Op haar site legt ze uit hoe dat precies zit.

Hieronder vier voorbeelden van hoe je havermout kunt gebruiken:

1. Dé tip tegen maagzuur

Een veel gebruikt huismiddeltje in het geval van brandend maagzuur is het eten van droge havervlokken. Een bescheiden lepel is al genoeg. Hoewel je even flink moet kauwen, verminderen de vlokken snel het vervelende gevoel.

2. Een voetenbadje voor blaren

Een havermoutbadje is volgens het onderstaande fimpje een handig hulpje bij blaren. Het zou hydrateren, verzachten en infecties genezen. Het voetenbadje maak je door honderd gram havermout te mengen met twee liter water en dit aan de kook te brengen. Laat het daarna afkoelen en giet het in een grote kom. Laat je voeten er ongeveer een kwartier in weken. In dit filmpje zie je precies hoe je dat doet:

3. In bad

Heb je vaak last van een droge of jeukende huid? Neem dan eens een bad met een handje colloïdaal havermout (fijngemalen havervlokken, verkrijgbaar bij de apotheek) of vul er een washandje mee, maak dat nat (even uitknijpen) en breng dit aan op je lichaam. Je huid zal daarna tot rust komen.

4. Maak je eigen masker

Dr. Jetske Ultee zette ook een aantal toepassingen van havermout in huidverzorging op rij. Dit is haar recept voor een gezichtsmakser met honing. Mix 1 el fijngemalen havermout, 1 el yoghurt (of jojoba-olie) en 1 el honing goed door elkaar. Breng een lekkere laag aan op je gezicht en laat een kwartiertje intrekken. Spoel het mengsel af met water. Kijk op haar site als je ook wilt weten hoe je van havermout droogshampoo of reiniger maakt.

Toch liever havermout op je bord?

Havermout is supergezond en heel lekker, blijf het dus vooral ook eten! Start je dag bijvoorbeeld goed met havermoutpap met blauwe bessen of maak eens deze banaan-havermoutballetjes. Als gezonde snack kun je deze heerlijke havermoutkoekjes maken (en eten!) of maak appeltaarthavermout als toetje.

Bron: A.Vogel, Dr. Jetske Ultee, dokterdokter.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden