null Beeld

Dít is de reden dat je oren soms ineens gloeien en rood worden

Als je er last van hebt, weet je precies waar dit over gaat: oren die te pas en te onpas rood kleuren en gaan gloeien. Gewoon tijdens het werk, als je aan het koken bent of als je door de kou gelopen hebt. Waar komen deze rode oren eigenlijk vandaan en moet je er voor naar de dokter?

Glamour zocht contact met een huisarts om het uit te zoeken.

Temperatuur

De verkleuring in je oren heeft te maken met je lichaamstemperatuur, zo legt de huisarts uit aan Glamour. "Doordat er om bloedvaten glad spierweefsel zit, kunnen deze uitzetten of krimpen. Gloeiende oren worden veroorzaakt door het verwijden van bloedvaten: de vaten proberen warmte te verliezen door te verwijden", zegt de huisarts. Vergelijk het met het krijgen van een rood hoofd tijdens het sporten; dat gebeurt ook zodat je lichaam z'n warmte kwijt kan.

Rode oortjes

Als je zenuwachtig bent of stress ervaart, kunnen je oren gaan gloeien. Dit gebeurt door de combinaties warmte en nervositeit, of vermoeidheid en hormonen. "De een heeft meer last van oren die gloeien dan de ander, maar dat je oren kunnen gloeien als gevolg van warmte, zenuwen of stress en (seksuele) opwinding is een feit." zegt de huisarts. Dáár komt dus ook die uitspraak 'rode oortjes hebben' vandaan. Goed nieuws: het is gelukkig niet schadelijk, en ook absoluut niet iets om je zorgen over te maken.

Lees ook

Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

Vrieskou en tintelingen

Zoals hierboven staat, verwijden de bloedvaten als het lichaam warmte probeert kwijt te raken. Het tegenovergestelde gebeurt ook: als het lichaam warmte wil vasthouden, vernauwen de bloedvaten. En dát is dan ook de pijn die je voelt als je van warmte ineens de kou in gaat. De pijn heeft een functie en zegt: 'ga snel naar binnen om een muts te halen', zo legt Wouter van Marken Lichtenbelt, expert lichaamswarmte van de Universiteit Maastricht uit aan De Standaard.

"De kou verdooft de zenuwen in je oren, waardoor je de pijn niet meer voelt, om vervolgens in een warme ruimte extra veel bloed naar deze zenuwen te laten stromen." Op deze manier worden mogelijk zuurstoftekorten aangevuld en afvalstoffen weggevoerd. Je zenuwen in je oren raken weer geactiveerd en hierdoor krijg je die tintelende rode oren. Wil je dit voorkomen? Kleed je dan warm aan en let erop dat je genoeg beweegt buiten.

Permanent rood oor

Verwar rode oren die gloeien niet met een permanent rood oor, want dan kun je beter wel contact opnemen met je huisarts. Constant rode oren kunnen onder andere een gevolg zijn van hoge bloeddruk, een ontsteking, overmatig alcoholgebruik, koorts of opvliegers. Bovendien kan een huidaandoening een veroorzaker zijn van rode lichaamsdelen. Verstandig om dat even te laten checken, dus.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Lapperre, Standaard, Glamour,

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden