Margriet logo
null Beeld

Dit is de reden dat alcohol de kans op borstkanker vergroot

Elk jaar krijgen naar schatting 1.000 tot 3.000 vrouwen in Nederland borstkanker door alcohol. Zelfs één drankje per dag verhoogt dat risico al. Dit is waarom.

Het is wetenschappelijk bewezen dat alcohol via verschillende mechanismen de kans op allerlei soorten kanker verhoogt. En die op borstkanker dus al vanaf één glas per dag. Daarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe groter het risico wordt. Naar schatting krijgen elk jaar zo'n 1.000 tot 3.000 vrouwen borstkanker door alcohol. Toch weet slechts één op de tien Nederlanders dat drankgebruik borstkanker kan veroorzaken!

Alcohol verhoogt oestrogeenproductie

Dat alcohol de kans op borstkanker vergroot, komt vooral doordat het drinken ervan je hormoonhuishouding beïnvloedt. Als je een wijntje drinkt – of welk alcoholisch drankje dan ook – reageert je lichaam meteen door meer van het hormoon oestrogeen aan te maken. En aangezien tachtig procent van alle typen borstkanker gevoelig is voor oestrogeen, vergroot dit automatisch het risico de ziekte te krijgen. Wetenschappers vermoeden dat dit een van de belangrijkste mechanismen is waardoor alcohol het risico op borstkanker verhoogt.

Sneller oud door alcohol

Maar alcohol doet nog méér dingen in je lichaam die ervoor zorgen dat je kwetsbaarder bent voor kanker. Zo belemmert alcohol de opname van foliumzuur (B11), een belangrijke vitamine die beschadigd DNA kan repareren. En dat terwijl, wanneer je lichaam alcohol afbreekt, er een giftige stof – aceetaldehyde – vrijkomt die je DNA kan beschadigen. Ook ontstaan er bij het drinken van alcohol vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die je cellen en weefsels kunnen beschadigen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen.

Wil je toch een wijntje drinken?

Wat borstkanker betreft, is er géén veilige ondergrens. Elk glas draagt bij aan een verhoging van het risico. Wil je toch alcohol blijven drinken? Volg dan het advies van de Gezondheidsraad op en houd het zo vaak mogelijk bij geen alcohol of drink in elk geval niet meer dan één glas per dag. Let er ook op dat je die paar drankjes verspreid over de week drinkt en niet opspaart tot het weekend – voor je gezondheid kun je beter elke dag één wijntje drinken dan zeven in één avond of weekend.

Groente en fruit als tegenwicht

Zorg daarnaast dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. De antioxidanten in groente en fruit (zoals vitamine C, seleen en zink) maken vrije radicalen onschadelijk. En het foliumzuur kan eventueel aangetast DNA repareren. Dit heeft helaas geen effect op je oestrogeenspiegel, maar alle kleine beetjes helpen. Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans dat kwaadaardige cellen de overhand krijgen. Dit zijn nog 10 manieren om de kans op kanker te verkleinen.

Bronnen | alcoholenborstkanker.nl, Pink Ribbon, menselijklichaam.nl, Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, KWF Kankerbestrijding, Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden