null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is de oorzaak van zwangerschapsdementie (en dit kun je ertegen doen)

Had je tijdens je zwangerschap last van afwezigheid, een slechter concentratievermogen en geheugenproblemen? En werden de klachten gedurende je zwangerschap alleen maar erger? Grote kans dat er sprake was van zwangerschapsdementie.

Nederlandse cijfers zijn niet bekend, maar volgens groot Australisch onderzoek zouden vier van de vijf zwangere vrouwen er last van hebben. De Nederlandse onderzoekster en bioptpsycholoog Renate de Groot deed onderzoek naar de oorzaak van deze vergeetachtigheid van zwangere vrouwen. Ze ontdekte dat de klachten alles te maken hadden met één bepaald vetzuur: omega-3.

Muurtje van vetzuur

Omega-vetzuur is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. Het vetzuur vormt namelijk een muurtje rondom elke cel in je lichaam. Het vetzuur is daarnaast ook belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo, met name voor de ontwikkeling van de hersenen. Tijdens de zwangerschap onttrekt de baby het vetzuur uit het lichaam van de moeder, waardoor er voor haar minder overblijft. "Naarmate de zwangerschap vordert, raakt de vetzuurvoorraad van de moeder daardoor uitgeput," vertelt de Groot. "Hierdoor brokkelt het muurtje rond de celmembraam bij de moeder af, wat uiteindelijk leidt tot verstrooidheid en verminderde concentratie."

Alleen via voeding

Omdat ons lichaam zelf niet in staat is om omega 3-vetzuur aan te maken, is het volgens De Groot voor zwangere vrouwen extra belangrijk om te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen via hun voeding. Het stofje is voornamelijk te vinden in vette vis zoals tonijn en gebakken zalm, en in mindere mate in avocado en walnoten.

Latere ontwikkeling van het kind

"Ik zou adviseren om minimaal twee keer per week vette vis te eten," aldus De Groot. "Dit helpt niet alleen tegen de verstrooidheid van de moeder, het komt het kind ook ten goede. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die geboren werden met een hoge waarde omega 3-vetzuur, op latere leeftijd een beter gezichtsvermogen hadden dan kinderen zonder hoge waarde. Ook werd duidelijk dat een gezonde hoeveelheid omega 3 een positieve invloed heeft op de motoriek van de kinderen."

Bron| AD

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden