null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de oorzaak van je trek in gekke dingen tijdens een zwangerschap

Augurken met appelmoes, banaan met ketchup of een ontembare trek in heel vet of zoet eten. Wanneer je zwanger bent, kunnen je eetgewoontes soms enorm veranderen. Dingen waar je normaal van gruwelde, worden ineens heel aantrekkelijk.

Herkenbaar?

Comfort food

Diverse onderzoeken wijzen uit dat de meeste vrouwen vooral zin hebben in vette en calorierijke voedingsmiddelen. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een combinatie van veranderende hormoonhuishouding en hevige emoties. Vette en calorierijke voedingsmiddelen zijn namelijk ook twee belangrijke eigenschappen van comfort food.

Dopamine

Daarnaast staat ook je hormoonhuishouding stevig op zijn kop tijdens een zwangerschap. Zo kan het zijn dat de hoeveelheid dopamine in je bloed flink daalt. Dit hormoon zorgt echter voor een geluksgevoel. Als dit niveau laag is ga je sneller naar dingen verlangen. Zelfs het denken aan lekker eten kan je dopaminegehalte al verhogen en zorgt er daarom voor dat je je sneller goed voelt.

Gebrek aan voedingsstoffen

Een andere oorzaak van de gekke eetbuien tijdens een zwangerschap is volgens sommige deskundigen dat je lichaam tijdelijk bepaalde voedingsstoffen mist. Daardoor laat je lichaam je verlangen naar specifieke producten. "Hunker je enorm naar zoute producten? Dan kan dat duiden op een magnesiumtekort", verklaart voedingsdeskundige Alisa Vitti in HuffPost. "Verlangen naar zuivel duidt vaak op een calciumtekort, en een hunkering naar zoet op koolhydraten- en calorietekorten." Dit kan er bovendien ook toe leiden dat je ineens trek krijgt in dingen waar je nooit aan gedacht hebt.

Voorkomen

In de meeste gevallen kan zo’n eetbui tijdens de zwangerschap geen kwaad. Maar wil je voorkomen dat je na de bevalling extra veel kilo’s overhoudt aan je zwangerschap? Dan kun je je eetbuien onder controle proberen te houden door veel water te drinken. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig en op vaste momenten te eten zodat je minder snel trek krijgt in ongezonde verleidingen.

Lees ook

Dít is de oorzaak van zwangerschapsdementie (en dit kun je ertegen doen)

Bron| HuffPost, Wij

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden