null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de oorzaak van dat irritante wiebelbeen

Heb jij ook een collega die vaak zijn of haar been op en neer wipt terwijl hij of zij zit? Of bén jij die collega met een wiebelbeen? Dit is de oorzaak.

En je kunt er iets aan doen.

Restless legs syndrome

In eerste instantie denk je misschien snel aan het rustelozebenensyndroom, ook wel bekend als het restless legs syndrome, dat zorgt voor een aandrang om de benen te bewegen. Helaas valt er dan weinig tegen te doen. Maar wat er ook aan de hand kan zijn, is stress. Door een opeenstapeling van stresshormonen als adrenaline en cortisol, wil je lichaam energie kwijt kunnen.

Fight or flight

"Als we gestrest of zenuwachtig zijn, bereiden onze lichamen zich voor om tegen de stress te vechten, of om ervoor te vluchten. Dat staat ook wel bekend als de fight or flight-reactie," legt therapeut Dawn Templeton uit aan Metro UK. "Dit betekent dat we extra energie toegevoerd krijgen. Onze snelle spiervezels worden erbij betrokken en de energie uit zich vervolgens als een wiebelende of trillende voet of hand."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Stress niet negeren

Het goede nieuws is dat het wiebelen van je ledematen in ieder geval geen kwaad kan. Je spieren kunnen er misschien een beetje moe van worden, maar dat is alles. Maar de stress die er mogelijk de oorzaak van kan zijn, kun je beter niet negeren. Voor je het weet ontwikkel je een soort chronische stress, waarbij je lichaam bijna 24/7 in opperste staat van alertheid zit en constant stresshormonen afgeeft.

Blokje om

Van stress kom je niet een, twee, drie af. Dat vergt tijd, ontspanning en eventueel therapie. Maar op de korte termijn? Het wiebelen is een teken dat je het best even iets fysieks kunt gaan doen, zeker als je een zittend beroep hebt. "Het zit niet in onze natuur om zo lang te zitten. We houden van bewegen en eropuitgaan," legt fysiotherapeut Michael Durtnall uit. Ga dus even koffie halen, een blokje om met een collega of ga sporten na je werk. Alles om die energie even kwijt te kunnen.

Ergeren

Erger je je juist aan een wiebelende collega? "Wijs diegene er dan aardig op dat het een teken van stress kan zijn," adviseert therapeut Dawn. Vind je dat iets te direct, dan is voorstellen om een blokje om te maken dus een slimme tip.

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden