null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de onverwachte reden waarom je in de winter sneller aankomt

December is de maand van pepernoten, taaitaaipoppen, chocoladeletters, kerststollen en de nodige feestelijke dinertjes. Lekker en gezellig, maar heel voordelig voor de lijn is het allemaal niet. Toch is dat niet de enige reden dat we in de winter sneller aankomen.

Minder licht, meer gewicht

Wetenschappers van de Canadese University of Alberta zijn eruit. Volgens hen heeft het gebrek aan zonlicht in de winter een slechte invloed op ons gewicht. Naast al het decemberlekkers, natuurlijk. Dit zou komen doordat de vetcellen die zich net onder de huid bevinden, krimpen wanneer ze in aanraking komen met zonlicht. "Als de blauwe golflengten van de zon – het licht dat met het blote oog waarneembaar is – door de huid dringen, worden de vetcellen vlak onder de huid bereikt. Hierdoor wordt er minder vet opgeslagen", legt Peter Light uit. De wetenschapper met de toepasselijke achternaam is auteur van de studie. "Draai je dit gegeven om, dan kun je stellen dat een overwegend donker en koud klimaat bijdraagt aan de zogeheten winterkilo's. De blauwe golflengten bereiken de onderhuidse vetcellen niet en er kan in deze periode dus meer vet worden opgeslagen."

Verder onderzoek

Het onderzoeksteam ziet de bevindingen als een doorbraak, maar benadrukt dat verder onderzoek nodig is om conclusies te kunnen trekken. Bovendien zullen ze verder moeten gaan met hun analyses om het daadwerkelijke effect van zonlicht te verklaren. Wat wel onomstotelijk wetenschappelijk is bewezen, is dat de inname van te veel calorieën en vetten ervoor zorgt dat je aankomt. Houd dat dus in je achterhoofd wanneer je de zoveelste oliebol of het volgende kerstkransje naar binnen werkt en maak vooral een wandeling op een zonnige winterochtend. Gewoon, omdat het lekker is om een frisse neus te halen én je toch weer even beweegt. Win-win!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden