Margriet logo
Dit is de link tussen suikervervanger erythritol en hartproblemen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de link tussen suikervervanger erythritol en hartproblemen

Hoe gezond zijn suikervervangers? Dat is een vraag waar wetenschappers al lange tijd het antwoord op willen weten. Het kan als een goed idee klinken om suiker te vervangen door bijvoorbeeld stevia of erythritol, maar wat zijn de risico’s?

Erythritol is een zogenoemd suikeralcohol. Dit is een soort zoetstof die je bijvoorbeeld in je koffie kunt gebruiken of in etenswaren. Groot voordeel is dat erythritol veel minder calorieën en koolhydraten bevat dan gewone suiker. Sterker nog: het gaat om maar zes procent van de calorieën. Toch doet dit niet af aan de smaak van de suikervervanger. Het voordeel van suikeralcoholen is dat deze minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel dan suiker zelf. Ze worden in tegenstelling tot suiker niet volledig opgenomen door het lichaam.

De voor- en nadelen van erythritol

Dat eryhtritol minder goed opgenomen wordt, zorgt ervoor dat het een minder grote invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Toch stelt Healthline dat suikeralcoholen misschien te mooi zijn om waar te zijn. Hoewel je suikervervangers gewoon veilig kunt eten, kunnen ze wel voor gezondheidsklachten zorgen. Omdat je lichaam de zoetstoffen niet kan verteren, gaan deze volledig door je spijsverteringssysteem, totdat ze aankomen in je darmen. Hier worden ze verwerkt door bacteriën, die op hun beurt weer gas produceren. Het eten van grote hoeveelheden suikeralcoholen kan dan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en een verstoorde spijsvertering. Dit geldt niet alleen voor erythritol, maar ook voor andere suikeralcoholen.

Maar, zegt Healthline, erythritol is anders dan de andere suikeralcoholen, omdat het grootste gedeelte opgenomen wordt in je bloed, voordat het je darmen bereikt. Hier circuleert het een tijdje, tot het, onveranderd, in je urine terechtkomt.

Erythritol en hartproblemen

Nieuw onderzoek laat zien dat er wel degelijk gevaren zijn bij het gebruik van erythritol. Zo wordt het gelinkt aan stolling van het bloed, beroertes, hartaanvallen en overlijden. Volgens de onderzoekers zouden mensen met bestaande risicofactoren voor hartziekten, zoals diabetes, twee keer zo veel kans hebben op een hartaanval of beroerte als ze hoge doseringen van erythritol in hun bloed hebben. Daarbij liet aanvullend onderzoek in het lab en op dieren zien dat erythritol bloedplaatjes sneller laat stollen. Deze kunnen afbreken en naar het hart reizen, waar ze een hartaanval kunnen veroorzaken. Als ze nog verder reizen, naar het brein, kunnen ze een beroerte veroorzaken.

Tegenstrijdige resultaten

Dat klinkt als een groot risico, maar de Amerikaanse Calorie Control Council zegt: “De resultaten van dit onderzoek gaan in tegen resultaten van andere onderzoeken en jaren aan wetenschappelijk onderzoek. Deze laten zien dat zoetstoffen die laag in calorieën zijn, waaronder erythritol, veilig zijn. Dit blijkt ook uit het feit dat er wereldwijd wettelijk toestemming is voor het gebruik ervan. De uitvoerend directeur van de organisatie vind dan ook niet dat de resultaten gegeneraliseerd moeten worden. Niet in de laatste plaats omdat deelnemers van het onderzoek al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hadden.

Het belangrijkst is dat er aanvullend onderzoek gedaan wordt, om zeker te weten wat de risico’s van zoetstoffen als eryhtritol zijn, aldus de verschillende experts.

Bron | CNN, Healthline

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden