Margriet logo
Dit is de link tussen je bloeddruk en de hoeveelheid die je drinkt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de link tussen je bloeddruk en hoeveel je drinkt

Om bloed rond te pompen door je lichaam en ervoor te zorgen dat alle organen en spieren genoeg zuurstof krijgen, is voldoende druk in de bloedvaten nodig. De bloeddruk kan beïnvloed worden door bepaalde factoren, zoals zout eten of roken. Speelt de hoeveelheid die je drinkt ook een rol?

Vooral een hoge bloeddruk kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je jaren rondloopt met een hoge bloeddruk heb je een verhoogd risico op een hartinfarct, een beroerte of hartfalen. Gelukkig is er een makkelijke manier om je bloeddruk te controleren: genoeg drinken.

Link tussen bloeddruk en hoeveel je drinkt

Een groot deel van ons lichaam bestaat uit water. Het zit in onze spieren, botten en in je bloed. Sterker nog: volgens Cleveland Clinic bestaat je bloed voor maar liefst negentig procent uit water. Hierdoor kan de vloeistof gemakkelijk door je aderen stromen. Maar als je te maken hebt met uitdroging is de hoeveelheid water in je lichaam verminderd. Dit hoeft niet alleen te komen doordat je te weinig drinkt. Veel zweten of medicatie kunnen ook oorzaken van uitdroging zijn. Wat gelijk is bij al deze oorzaken, is dat ze je bloed beïnvloeden. Hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe lager het zogenoemde bloedvolume, de hoeveelheid bloed in je lichaam.

Een lager bloedvolume

Healthline legt uit dat een normaal bloedvolume ervoor zorgt dat je bloed alle plekken kan bereiken waar het heen moet. Als je uitgedroogd raakt, kan je bloedvolume afnemen. Daar zit een risico aan verbonden: een lager bloedvolume kan ook een lagere bloeddruk veroorzaken. Die lage bloeddruk zorgt er dan weer voor dat het bloed de organen niet goed kan bereiken. Je spieren en organen werken dan niet meer naar behoren, met alle gevolgen van dien.

Lage bloeddruk herkennen

Een lage bloeddruk kun je herkennen aan verschillende symptomen:

  • Een licht gevoel in je hoofd of duizeligheid
  • Flauwte of flauwvallen
  • Een verstoord zicht
  • Vermoeidheid of een slap gevoel
  • Een snelle en oppervlakkige ademhaling
  • Verwardheid en moeite met concentreren
  • Misselijkheid of overgeven

Uitdroging en een hoge bloeddruk

Uitdroging kan ook gelinkt worden aan een hoge bloeddruk, maar benadrukt Healthline, onderzoek hiernaar is nog beperkt. Er is dus meer onderzoek nodig naar deze link. Er wordt gedacht dat uitdroging kan leiden tot een hogere bloeddruk, omdat er een hormoon genaamd vasopressine vrijkomt. Dit hormoon helpt je lichaam om vocht vast te houden en kan ervoor zorgen dat je bloedvaten samentrekken. Dit kan resulteren in een hogere bloeddruk, maar dat komt vooral voor bij mensen die al last hebben van een (chronische) hoge bloeddruk.

Genoeg drinken

Om een te hoge of lage bloeddruk tegen te gaan, is het met name van belang om voldoende te drinken. Probeer zo’n anderhalf à twee liter vocht binnen te krijgen op een dag. Luister hierbij naar je lichaam. Is het warm of heb je veel gesport en vraagt je lichaam om meer vloeistoffen? Dan is het niet erg om meer dan twee liter te drinken om uitdroging te voorkomen.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden