Dit is de link tussen brandend maagzuur en overgewicht Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de link tussen brandend maagzuur en overgewicht

Brandend maagzuur in je slokdarm is niet alleen een heel vervelend gevoel, het kan ook gevaarlijk zijn. Overkomt het je vaak, dan kan het bovendien een onderliggende oorzaak hebben die het nakijken waard is.

Een van die oorzaken? Overgewicht.

Deze gevolgen kan brandend maagzuur hebben

In principe heeft iedereen wel eens last van brandend maagzuur: bij de een blijft het echter in de maag zitten, bij de ander stroomt het terug naar je slokdarm. Je maag kan er van nature tegen, je slokdarm daarentegen niet. Pas wanneer het terugstroomt, heb je dus last van de zure maaginhoud. Dat resulteert in een branderig gevoel in de keel, wat op zijn beurt weer tot kokhalsneigingen kan leiden. Hoewel het in eerste instantie vooral een vervelend gevoel geeft, kan het ook andere nare gevolgen hebben. Zo kunnen je tanden door het zuur slijten, waardoor kauwen lastiger wordt, maar kan ook je slokdarm zelf beschadigd raken. Beide gevolgen die je liever wilt voorkomen.

Brandend maagzuur en overgewicht? Deze link leggen onderzoekers

En dat kan! Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Het zit ‘m namelijk in gewicht: onderzoekers zien een duidelijke link tussen brandend maagzuur en overgewicht. Aan Nu.nl vertelt Marianne Rook, gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting, het volgende: “Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen het aantal mensen met overgewicht en het aantal mensen dat last heeft van maagzuur. Een volle buik leidt tot extra druk, waardoor de zure inhoud makkelijker terug kan stromen naar de slokdarm.” Kleine side note: dat betekent natuurlijk niet dat iederéén die last van brandend maagzuur heeft, automatisch ook overgewicht heeft. Andere oorzaken van brandend maagzuur zijn bijvoorbeeld een ongezond voedingspatroon, te veel alcohol en ouderdom.

Bron | Nu.nl

RedactieGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden