Vliegen kan een negatief effect hebben op je huid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is de invloed van vliegen op je huid

Het is natuurlijk heerlijk om het vliegtuig te pakken en te landen op een warme vakantiebestemming. Laat de vakantie maar beginnen! Al geldt dat toch iets minder voor je huid, die het tijdens de vliegreis zwaar te verduren kan krijgen.

Waar komt dat door? En hoe kun je je huid het beste verzorgen als je een vliegreis voor de boeg hebt?

Luchtvochtigheid

Je kent het vast wel: die vervelende barstjes en het trekkerige gevoel in je huid tijdens de wintermaanden, wanneer het buiten koud is en binnen de verwarming aanstaat. Die droge, gebarsten huid heeft alles te maken met de luchtvochtigheid. Die kan in huis in de winter dalen tot wel dertig procent. Terwijl het voor je huid prettig is als de luchtvochtigheid rond te vijftig tot zestig procent is.

Wanneer je gaat vliegen gebeurt eigenlijk precies hetzelfde: de luchtvochtigheid is in het vliegtuig vaak tot wel twintig of dertig procent lager. Daardoor kun je last krijgen van je ogen, een droge neus en mond, barstende lippen en een trekkerig gevoel in je huid. Om dit te voorkomen is het verstandig om je huid daarom wat extra te verzorgen.

Je huid verzorgen bij een vliegreis

Eigenlijk is het verzorgen van je huid tijdens een vliegreis erg simpel: het enige wat je nodig hebt is wat moisturizer. Smeer voor en tijdens je vlucht wat extra moisturizer op je gezicht, om je huid wat meer zorg te geven. Vergeet ook niet om je handen en je lippen mee te smeren, want ook die kunnen enorm uitdrogen tijdens een vliegreis. Houdt er wel rekening mee dat de moisturizer in een verpakking zit van maximaal honderd milliliter en dat je die verpakking in een doorzichtig en hersluitbaar zakje stopt.

Airplane acne

Niet alleen droogte kan een negatief effect hebben op je huid. Zo kun je bijvoorbeeld ook last krijgen van airplane acne, ook wel stress acne of nightshift acne genoemd. Bij deze vorm van acne krijg je te maken met een plotselinge uitbraak van puistjes. Dit wordt vaak gezien bij mensen die nachtdiensten draaien of lang moeten vliegen. Airplane acne ontstaat door veranderingen in de atmosfeer, een toename van talgproductie in de huid, een gebrek aan slaap en een verstoord bioritme. Daarnaast kunnen stress, huidcontact met onhygiënische oppervlakken en het gebruik van irriterende ingrediënten een rol spelen.

Tips voor een gezonde huid tijdens het vliegen

Om je huid zo goed mogelijk te verzorgen voor, tijdens en na je vliegreis, zetten we nog een aantal handige tips voor je op een rij.

  • Reinig je gezicht voor de vlucht. Doe dit bijvoorbeeld thuis, voordat je naar het vliegveld vertrekt. Het kan namelijk een hele tijd duren tot je je gezicht weer kunt reinigen.
  • Doe tijdens de vlucht geen make-up op. Het ligt natuurlijk aan de duur van je vlucht, maar je hebt vooral bij lange vluchten vaak niet de gelegenheid om je make-up eraf te wassen. Hierdoor kunnen poriën verstopt gaan raken.
  • Drink voldoende water om je lichaam te bevochtigen tijdens de vlucht.
  • Ook stress kan vervelend zijn voor je huid. Probeer als je gestresst bent wat ademhalingsoefeningen te doen om tot rust te komen.

Vliegen kan niet alleen een negatief effect hebben op je huid, maar ook op andere delen van je lichaam. Ben je benieuwd hoe dat zit en hoe je de schade kunt beperken? Lees dan dit artikel over de effecten van een lange vliegreis op je lichaam

Bron | Dr. Jetske Ultee, arganwinkel.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden