Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de invloed van obesitas op je hersenen

Onderzoekers van University College in Londen publiceerden begin deze maand een onderzoek, waarbij een verband tussen abdominale obesitas en hersenvolume werd aangetoond. Overgewicht en buikvet zouden volgens de onderzoekers het functioneren van de hersenen verminderen. Toch blijkt nu dat dat niet helemaal waar is.

Bij abdominale obesitas heeft iemand te veel buikvet. De onderzoekers bekeken gegevens van meer dan negenduizend mensen tussen de 40 en 67 jaar. Er werd op drie manieren gemeten hoeveel overgewicht de deelnemers hadden. De eerste maat was de Body Mass Index (BMI). De tweede is de relatieve hoeveelheid buikvet. Daarnaast werd de verhouding tussen de omtrek van de heupen en de middelomtrek gemeten. Zo kon worden vastgesteld hoeveel buikvet iemand had. Als derde manier werd het vetpercentage gemeten. Het volume van de hersenen werd aan de hand van een MRI-scan bepaald.

De invloed van overgewicht op hersenvolume

De onderzoekers ontdekten dat, ongeacht de manier waarop je overgewicht meet, overgewicht gerelateerd is aan een kleiner hersenvolume. Mensen die op basis van de BMI én de hoeveelheid buikvet obesitas hebben, hadden in deze studie gemiddeld het kleinste hersenvolume. De onderzoekers concludeerden hieruit dat obesitas invloed had op het functioneren van het brein. Maar volgens Ester Aarts, onderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit is dit iets te kort door de bocht. "Gemiddeld gezien functioneren hersenen slechter als het hersenvolume in bepaalde gebieden kleiner is”, vertelt Aarts aan NU.nl. “Maar, dit is wel een zwak verband... Je kunt op basis van iemands hersenvolume niet bepalen hoe goed iemands geheugen is of hoe goed iemand over complexe problemen nadenkt."

Functioneren van de hersenen

Obesitas is volgens Aarts waarschijnlijk een oorzaak van veranderingen in het brein. "Bij knaagdieren die je op een dieet met veel suiker en veel vet zet, gaan de hersenen minder goed functioneren." Bij mensen is dit, vanwege praktische en ethische redenen, lastig te onderzoeken. Aarts vertelt dat uit onderzoek bij mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, wel blijkt dat het functioneren van de hersenen na de operatie verbetert. "Mensen krijgen bijvoorbeeld weer een beter geheugen."

Slechter denkvermogen

Hoewel het nog niet zeker is wat voor invloed obesitas op je hersenen heeft, zegt Aarts wel sterke aanwijzingen te hebben dat obesitas zorgt voor een slechter denkvermogen. Ook is er mogelijk een oorzakelijk verband tussen obesitas en afname van het hersenvolume.

Bron| nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden