Margriet logo
Kan de klimaatverandering dementie verergeren? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dít is de invloed van klimaatverandering op dementie

Klimaatverandering heeft impact op de klachten bij dementie, stellen Amerikaanse onderzoekers. Extreem weer zou bijvoorbeeld samenhangen met ziekenhuisopnames van dementiepatiënten en de klachten van deze ziekte kunnen verergeren. Hoe zit het precies? We spraken erover met Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur bij Alzheimer Centrum Amsterdam.

We krijgen te maken met strengere winters en zomerse hittegolven. Deze gevolgen van de klimaatverandering kunnen volgens Amerikaans onderzoek problemen opleveren voor dementerenden.

Invloed van klimaatverandering op dementie

Volgens Van der Flier zorgt de klimaatverandering niet direct voor de verergering van de klachten bij dementie, maar kan deze wel índirect impact hebben. “Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met onverwachte situaties. Een hittegolf of extreme kou kan stress veroorzaken wanneer je dementie hebt. Je raakt dan uit je evenwicht, waardoor crises kunnen ontstaan en je mogelijk in een ziekenhuis moet worden opgenomen.”

Bij extreme weersomstandigheden is er iets ongewoons aan de hand, waardoor de dagelijkse structuur verdwijnt, vertelt Van der Flier aan Margriet. “Terwijl mensen met dementie juist veel baat hebben bij structuur. Het biedt houvast als je elke dag rond dezelfde tijd opstaat, dagelijks beweegt en regelmaat aanhoudt bij de maaltijden. Als dementerende weet je dan precies hoe je dag eruit gaat zien en dat geeft rust.”

Hittegolven en strenge winters

Voor dementerenden kan het lastiger zijn om op de juiste manier om te gaan met extreme temperaturen. “Als je geen dementie hebt, weet je tijdens een hittegolf dat je een extra glas water kunt drinken om uitdroging te voorkomen. Het probleem bij dementie is dat je niet meer goed kunt bedenken dat je op zulke momenten goed voor jezelf moet zorgen. Dat kan bijvoorbeeld genoeg water drinken zijn in de zomer, maar ook een jas en warme trui aantrekken in de winter. Iemand met dementie is minder goed in staat om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden en heeft minder inzicht in wat er nodig is: als het koud is, moet je een jas aantrekken,” aldus Van Flier.

Omgaan met extreme temperaturen

Het probleem voor dementiepatiënten ligt volgens Van der Flier dus niet direct bij de extreme temperaturen, maar het gebrek aan vermogen om op de juiste manier voor jezelf te zorgen tijdens onverwachte (extreme) situaties. “Bij dementie verlies je uiteindelijk je zelfstandigheid, je hebt behoefte aan structuur en moeite met veranderingen. Door de klimaatverandering wordt daar een groot beroep op gedaan.”

Bron | Neurology, Scientias

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden