null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is de invloed van je darmen op bepaalde medicijnen

Van medicijnen is bekend dat ze niet bij iedereen even goed aanslaan. De één heeft meer last van bijwerkingen dan de ander. Ook de uitwerking, zoals genezing of de mate van pijnstilling, is niet bij iedereen hetzelfde. Dit heeft alles te maken met onze darmen. 

Onderzoekers, aan de befaamde Yale Universiteit in de Verenigde Staten, hebben ontdekt dat de mate, waarin een medicijn bij een patiënt aanslaat, afhangt van de samenstelling van onze darmen. Veelgebruikte medicijnen als cholesterolverlagers, antidepressiva en de anticonceptiepil worden door darmbacteriën omgebouwd waardoor de werking van het medicijn mogelijk verandert. Omdat de samenstelling van de darmflora bij ieder mens verschillend is, kan dit verklaren waarom de uitwerking van geneesmiddelen niet bij iedereen gelijk is.

De onderzoekers testten 271 soorten medicijnen op 76 soorten veelvoorkomende darmbacteriën. Hieruit bleek dat bij twee derde van de medicijnen een andere chemische reactie ontstond.

Behandeling van ziektes

Van sommige medicijnen was al bekend dat darmbacteriën invloed hebben op de uitwerking. Maar volgens de onderzoekers is nu voor het eerst duidelijk voor hoeveel geneesmiddelen dit daadwerkelijk geldt. En die ontdekking is belangrijk want het kan gevolgen hebben voor de behandeling van uiteenlopende ziektes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Darmen beïnvloeden

Eerder was al bekend dat enzymen in de lever invloed hebben op de uitwerking van medicijnen. Maar de recente ontdekking, over de invloed van darmbacteriën, is volgens hoogleraar maag-lever-darmziekten Rinse Weersma veel belangrijker. “De aanmaak van die leverenzymen kan niet worden aangepakt, maar de samenstelling van de darmflora kunnen we wel beïnvloeden. Bijvoorbeeld met een dieet, probiotica of in het uiterste geval met een poeptransplantatie. Dat biedt in de toekomst kansen voor een behandeling op maat.”

Onderzoek kankerpatiënten

De samenstelling van onze darmflora blijkt zelfs van invloed op de effectiviteit van immuuntherapie bij kanker. “In Amerikaans onderzoek krijgen sommige kankerpatiënten, voorafgaand aan immuuntherapie, een poeptransplantatie. Daarbij wordt de samenstelling van de bacteriepopulatie in hun darmen gewijzigd. De hoop is dat de kankerbehandeling daardoor beter aanslaat.”

Lees ook

Zijn poeptransplantaties de nieuwe antibiotica?

Bron| Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden