Vrouw kijkt uit raam Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is de invloed van diabetes op je ogen

Diabetes kan, zeker wanneer het onbehandeld blijft, veel schade toebrengen aan het lichaam. Waaronder ook aan de ogen. Beschadiging van het netvlies is een van de meest voorkomende klachten en kan leiden tot slechtziendheid of in het ergste geval blindheid. Maar wat is het verband tussen diabetes en je ogen?

We zochten het voor je uit.

Diabetische retinopathie

Mensen met diabetes kunnen vroeg of laat te maken krijgen met diabetische retinopathie. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2. Heb je diabetische retinopathie, dan is er schade ontstaan aan het netvlies. De reden dat mensen met diabetes hier mee te maken kunnen krijgen, is door de schommelingen in de bloedsuikerwaarden die bijna niet te voorkomen zijn.

Wanneer er veel glucose aanwezig is in het bloed - je hebt dan een hoge bloedsuikerspiegel -, kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies namelijk aangetast worden. Het gevolg hiervan is dat de bloedvaatjes kunnen verzwakken en gaan lekken. Hierdoor krijgt je oog te weinig zuurstof. Als reactie hierop maakt je oog nieuwe maar heel tere bloedvaatjes aan, die vervolgens weer sneller kapot gaan en zorgen voor nog meer bloedingen. Wordt dit niet aangepakt, dan kan dit leiden tot zichtverlies of in het ergste geval blindheid. Maar aangezien diabetische retinopathie doorgaans niet direct waarneembare symptomen heeft, kan dit gebeuren zonder dat je het doorhebt.

Soorten diabetische retinopathie

Hoewel we over het algemeen spreken van diabetische retinopathie, kun je de aandoening onderverdelen in drie soorten. We leggen ze hieronder aan je uit.

 • Niet-proliferatieve diabetische retinopathie
  Als je deze vorm van diabetische retinopathie hebt, is er gelukkig nog niet veel schade aan de bloedvaatjes van je netvlies. Wat wel kan gebeuren, is dat de bloedvaatjes een beetje gaan rekken waardoor er vocht en vet kan gaan lekken. Dit is gelukkig geen reden tot zorgen, maar als de bloedvaten meer gaan lekken, dan kunnen er wel klachten ontstaan. Hou dat daarom goed in de gaten.
 • Proliferatieve diabetische retinopathie
  Bij de eerste vorm kunnen de bloedvaatjes gaan lekken, maar bij deze vorm van retinopathie worden ze daarnaast ook nauwer. Dit heeft nare gevolgen: je ogen krijgen door de vernauwing namelijk minder zuurstof. Om dit probleem op te lossen gaan je ogen proberen nieuwe bloedvaatjes te maken, die niet zo sterk zijn. Bloed, vocht en vet kunnen dan binnenin het oog komen, wat voor nare symptomen zorgt.
 • Diabetische maculapathie
  De laatste vorm heeft de meeste negatieve gevolgen voor je ogen. Hoewel de naam redelijk ingewikkeld klinkt, gaat het om een specifiek deel in je oog, namelijk de macula. Dit is een heel klein gebied in het midden van je netvlies. Met dit deel van je netvlies kun je scherp zien. Wanneer er vocht en vet in de macula gaan lekken, dan kan je gezichtsvermogen in een korte tijd slechter worden.

Symptomen van diabetische retinopathie

De klachten die samen gaan met diabetische retinopathie verschillen per persoon. Dit komt, omdat de symptomen afhangen van hoe groot de schade is en welk deel van je netvlies is beschadigd. Toch is het misschien handig om te weten welke symptomen het meest voorkomen. We zetten ze voor je op een rij.

 • Je ziet minder scherp
 • Je ziet wazig
 • De beelden die je ziet zijn vervormd
 • Je ziet kleuren minder helder
 • Je hebt last van dubbelzien
 • Je ziet bewegende vlekken of slierten
 • Je hebt last van nachtblindheid

Behandeling van oogschade door diabetes

Het is dus lastig om te herkennen of je te maken hebt met diabetische retinopathie. En als je er eenmaal achter komt, is het meestal pas als je al de nodige klachten ervaart. Maar wat kun je doen om er op tijd bij te zijn en de schade aan je ogen zo minimaal te houden of zelfs te voorkomen? Het is belangrijk om je bloedsuikerwaarden en je bloeddruk goed onder controle te houden, voor zover dat mogelijk is. Hierdoor verklein je de kans dat je bloedvaatjes worden aangetast.

Verder kun je er ook voor kiezen om jaarlijks een oogonderzoek te laten uitvoeren. De oogarts meet dan de gezichtsscherpte, kijkt naar de lens, meet de oogdruk en bestudeert het netvlies. Mocht er dan iets aan de hand zijn, volgt er een vervolgonderzoek met een aansluitend behandelingstraject om te voorkomen dat je zicht ernstig achteruit gaat.

Bron | Diabetesvereniging Nederland, Diabetesfonds, Oogfonds, diabetes.be

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden