null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de invloed van de biologische klok op vergeetachtigheid

Kun je je iets niet herinneren? Wacht tot later op de dag. Grote kans dat je het dan moeiteloos uit je geheugen kunt opvissen. Althans, dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Tokio. Zij publiceerden onlangs een onderzoek waaruit bleek dat onze biologische klok mogelijk invloed heeft op (kortstondige) vergeetachtigheid.

De Japanse onderzoekers ontdekten bij een proef met muizen dat een bepaald gen in de hersenen ervoor zorgt dat herinneringen op bepaalde delen van de dag moeilijker zijn op te roepen.

Vergeetachtigheid is ingewikkeld

Wetenschappers die onderzoek doen naar de werking van het geheugen, richten zich vaak op de manier waarop nieuwe herinneringen worden gemaakt. De kunst van het vergeten is namelijk een stuk ingewikkelder. Dit komt omdat (kortstondig) geheugenverlies vaak twee oorzaken heeft: of je hebt iets nooit goed opgeslagen óf je bent niet in staat om die informatie terug te halen uit je geheugen. Toch gingen de Japanners de uitdaging aan. “We hebben een geheugentest ontworpen die onderscheid kan maken tussen niet leren versus weten maar niet kunnen onthouden", vertelt professor Satoshi Kida van de afdeling Toegepaste Biologische Chemie van de Universiteit van Tokio.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Onderzoek bij muizen

Allereerst ontdekten de wetenschappers dat er een eiwit in de hersenen verantwoordelijk is voor vergeetachtigheid. Dit eiwit, met de naam BMAL1, fluctueert normaal gesproken gedurende de dag. Net voor het wakker worden is het niveau van dit eiwit laag en vlak voor het slapen gaan, is het maximaal. De wetenschappers besloten deze kennis vervolgens toe te passen op een onderzoek bij muizen. Bij een deel van de dieren werd dit eiwit geblokkeerd. Daarna werden alle muizen getraind om een object te leren kennen. Vervolgens werden de muizen op verschillende momenten van de dag aan het object blootgesteld. Wanneer gezonde muizen een object herinneren, zullen ze het de volgende keer links laten liggen. Zo konden de wetenschappers dus precies zien wat zich in het brein van de beestjes afspeelde.

Invloed biologische klok op vergeetachtigheid

Uit de resultaten bleek dat de muizen zonder BMAL1 een stuk vergeetachtiger waren dan de controlegroep, die bestond uit gezonde muizen. Ook de gezonde muizen die iets hadden geleerd op een moment dat de waardes van BMAL1 laag waren, hadden moeite met hun geheugen."Nu hebben we bewijs dat de biologische klok ervoor kan zorgen dat je dingen beter of minder herinnert," aldus Kida. "Als we kunnen uitvinden of we het geheugen kunnen stimuleren via deze BMAL1-route, dan kunnen we nadenken over toepassingen bij menselijke ziekten, zoals dementie en de ziekte van Alzheimer," besluit de Japanse professor.

Lees ook

Biologische klok veroorzaakt trek in de avond

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden