Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de invloed van astma op je nachtrust

Heb je last van astma? Dan is de kans groot dat je ’s nachts slecht slaapt. Bijna de helft van de mensen met astma heeft namelijk last van slaapproblemen. En andersom verergert weinig slapen juist je astmaklachten overdag. Maar hoe komt dat eigenlijk?

En kun je hier ook iets tegen doen?

Het verband tussen astma en slaapproblemen

Als je last hebt van astma, dan heb je meer kans op slaapproblemen. Zo bleek uit een onderzoek van onder andere de University of Wisconsin al dat astmapatiënten 40 procent meer risico te lopen om slaapapneu te ontwikkelen, dan mensen zonder astma. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat mensen met astma vooral ’s nachts last hebben van klachten. Er kunnen zelfs bronchospasmen optreden tijdens het slapen. Dat zijn spierkrampen in je luchtpijp waardoor je in ademnood kunt raken.

Dat je door astma slechter slaapt zou kunnen komen doordat er ’s nachts mogelijk meer afweerstoffen actief zijn in de longen, maar dat is nog niet officieel bewezen. Veel astmapatiënten hebben naast benauwdheidsklachten ook last van een verstopte neus door een allergische neusverkoudheid. En ook een verstopte neus kan voor slaapproblemen zorgen, doordat je niet goed kunt ademen in je slaap.

Weinig slaap verergert astma

Daarnaast blijkt uit een studie gepubliceerd in de Annals of Allergy, Asthma, and Immunology dat je met astma niet alleen meer kans hebt op slaapproblemen, maar dat weinig slaap je astmaklachten ook kan verergeren. Dat komt omdat rust het ademhalingsritme beïnvloedt. Daarbij geldt: hoe slechter je slaapt, hoe groter de kans dat je overdag astmaklachten hebt. De deelnemers uit het onderzoek die minder dan zes uur sliepen bleken een groter risico te lopen op een ziekenhuisopname voor astma-aanvallen en hadden vaker last van een droge hoest, dan de deelnemers die normaal (6-8 uur) of lang (meer dan 9 uur) sliepen.

Lees ook:

Déze soorten astma komen vaak voor (en zo worden ze behandeld)

Beter slapen met astma

Doordat slecht slapen astma verergert en astma tegelijkertijd zorgt voor meer slaapproblemen, ontstaat er een soort vicieuze cirkel. Daarom is het goed om je slaapkwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren. De onderstaande tips kunnen helpen:

 • Niet roken (rook ook niet mee, dus vermijd rokerige ruimtes)
 • Houd je huis en vooral de slaapkamer schoon, allergeen- en stofvrij
 • Verschoon wekelijks het beddengoed
 • Vermijd dekbedden en kussens met veren
 • Gebruik een luchtreiniger in de slaapkamer
 • Vermijd tapijt in huis
 • Zorg dagelijks voor voldoende ontspanning (stress kan astmaklachten verergeren)
 • Probeer af te vallen bij overgewicht
 • Wissel van slaaphouding (op je zij of buik kun je je longen vernauwen, maar op je rug kan slijm in je neus naar je keel druppelen en zorgen voor een droge hoest)
 • Gebruik hypoallergenen producten (bijvoorbeeld wasmiddel en cosmetica)
 • Zet een glas water naast je bed als je 's nachts last krijgt van klachten

Mochten de bovenstaande tips niet werken en je vaak last hebben van een slechte nachtrust, neem dan contact op met de huisarts. Wellicht dat andere medicatie voor je astma de klachten kan verminderen. Heb je last van slaapapneu? Neem dan contact op met een longarts voor de beste behandeling.

Bron | Kennisbank Service Apotheek, Gezondheidsnet, Gezonder Leven, Global Allergie & Airways

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden