null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de échte invloed van alcohol op je vruchtbaarheid (op de korte en lange termijn)

Over het algemeen zijn dingen die goed zijn voor je gezondheid, ook goed voor je vruchtbaarheid. Denk aan een gezond dieet, regelmatige beweging en niet roken. Maar hoe zit het precies met alcohol?

Ben je minder vruchtbaar als je af en toe een glaasje drinkt, en moet je je eigenlijk zorgen maken over wat je in het verleden hebt gedronken?

Controle over zwanger worden

Vruchtbaarheid is een gevoelig onderwerp. Het ene koppel raakt zwanger zonder er veel moeite voor te hoeven doen, terwijl de ander het maanden of zelfs jaren moet proberen. En dan zijn er nog de ontelbare factoren die invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, waarover we vaak zelfs niet eens de controle hebben. Dit alles maakt het plannen van een zwangerschap best stressvol.

Keuzes maken

Toch zijn er ook een heleboel dingen waar we wél de controle over hebben en waarmee we onze kansen op een succesvolle zwangerschap kunnen vergroten. Genoeg sporten, gezond eten en niet roken zijn bijvoorbeeld allemaal keuzes die je kunt maken om je vruchtbaarheid een handje te helpen. En ook met alcohol moet je oppassen.

Hevig drinken

Het komt vast niet als een verrassing, maar hevig drinken is niet goed voor je vruchtbaarheid. Hevig drinken bestaat voor vrouwen volgens officiële richtlijnen uit vier of meer drankjes drinken binnen een periode van twee uur, en dat meer dan vijf keer per maand. Bij mannen gaat het om meer dan vijf drankjes binnen twee uur.

Minder eitjes

Volgens vruchtbaarheidsexpert Ryan Martin is er bewijs dat overmatig alcoholgebruik veranderingen teweeg kan brengen in de menstruatiecyclus. Drinkt een vrouw over een langere periode te veel alcohol, dan kan dit zelfs leiden tot een een kleinere hoeveelheid eitjes in de eierstokken. Gebruikt een man lange tijd te veel alcohol, dan kan hij minder hormonen aanmaken die zorgen voor de productie van testosteron en sperma.

Gematigd drinken

Gelukkig is er ook goed nieuws: gematigd drinken beïnvloedt de vruchtbaarheid niet op de lange termijn. Gematigd drinken betekent één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Hoewel de menstruatiecyclus er nog steeds lichtelijk ontregeld van kan raken, zullen deze effecten niet blijvend zijn. Helemaal geen alcohol drinken is daarom het beste als je zwanger probeert te worden, maar gematigd drinken kan - voor zover het de vruchtbaarheid op de langere termijn betreft - ook geen kwaad.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden