Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de beste plek om te sporten

sporten-binnen-of-buiten.jpg

Nu het zonnetje begint te schijnen, wordt het steeds verleidelijker om naar buiten te gaan voor een flinke wandeling of een fijne hardloopsessie. Maar is dat nou eigenlijk per definitie gezonder dan een stevige work-out in de sportschool?

Voorop staat dat sporten en bewegen altijd gezond is. Of je het nou binnen of buiten doet. Even flink rekken en strekken is altijd beter voor lijf en leden dan als een zoutzak op de bank blijven zitten. Maar wanneer je dit in de frisse natuur doet, heeft dat nog een paar extra voordelen.

Buitenlucht maakt vrolijk en relaxed

“Alhoewel er meer onderzoek nodig is, laten diverse studies (..) zien dat mensen die in de natuurlijke omgeving bewegen positievere emoties ervaren dan mensen die binnen bewegen.” Dit zegt socioloog Jolanda Maas, die onderzoek doet naar de relatie tussen natuur en gezondheid. Uit diverse studies blijkt dat buitensporters minder last hebben van spanning, boosheid en depressie en dat zij meer energie hebben en zich vrolijker voelen na afloop van een training.

Andere voordelen van buitensport

De natuur zorgt bovendien voor extra motivatie: buitensporters houden het over het algemeen langer vol. Daarnaast zorgt het buiten sporten ervoor dat je meer vitamine D aanmaakt, wat goed is voor je botten en je immuunsysteem. Ook train je buiten niet alleen je ledematen, maar ook je oogspieren; je wordt getriggerd om rond te kijken.

Luchtvervuiling

Hoewel het dus een hoop voordelen heeft, is buiten sporten niet voor iedereen ideaal. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet tegen kou of hebben last van fel zonlicht. Ook kun je in sommige steden last krijgen van de vervuilde buitenlucht. Volgens Frans de Jongh, longfysioloog in Medisch Spectrum Twente is schone lucht ook niet altijd een garantie in de sportschool. “Ook daar is soms sprake van luchtvervuiling. Een kleine, afgesloten ruimte waar veel mensen zich fanatiek inspannen, is niet altijd gezond. Daarnaast worden er soms chemische schoonmaakmiddelen gebruikt die niet bevorderlijk zijn voor de luchtkwaliteit.”

Bron: nu.nl
Beeld: iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant