Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de beste manier om iets te onthouden (vooral als je al wat ouder bent)

onthouden1.jpg

Vaak kun je iets beter onthouden wanneer je het opschrijft. Maar wetenschappers hebben een nóg betere manier gevonden om geen boodschappen meer te vergeten: door ze te tekenen. Vooral bij ouderen blijkt deze onthoudtruc veel beter te werken. 

Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo deden de ontdekking nadat ze jonge en oudere mensen verschillende methodes lieten gebruiken om nieuwe informatie te onthouden.

Vooral bij ouderen werkt tekenen veel beter

In de studie moesten deelnemers informatie opschrijven op een briefje, het visualiseren, tekenen óf gewoon naar een afbeelding kijken. Zowel de jonge als de oudere mensen konden de informatie beter onthouden als zij deze hadden getekend. Maar vooral bij ouderen was het verschil opvallend groot.

De onderzoekers denken dan ook dat hun bevindingen mensen met dementie kunnen helpen. Bij zowel het normale ouderdomsproces als dementie blijft het visuele gedeelte van de hersenen namelijk grotendeels intact, denken wetenschappers.

Meerdere vaardigheden nodig

De onderzoekers vermoeden dat tekenen het best werkt, omdat we dan meerdere vaardigheden moeten gebruiken om iets weer te geven: het is een visuele bezigheid, iets ruimtelijks, verbaals en semantisch (als we ook woorden opschrijven en uitspreken) en een motorische aangelegenheid.

Bron | nu.nl
Foto | iStock

Ook interessant