null Beeld

Dít is alles wat je wilt weten over de auto-imuunziekte systemische lupus

Er bestaan honderden verschillende auto-immuunziekten, waarbij je afweersysteem zich tegen je keert. Terwijl diabetes, de ziekte van Hashimoto en MS relatief bekend zijn, zijn er ook ziekten waar veel minder mensen van gehoord hebben. Ken je bijvoorbeeld systemische lupus erythematodes al?

Deze aandoening komt in Nederland gelukkig vrij weinig voor, maar kan wel zorgen voor heftige symptomen.

Systemische lupus

Systemische lupus erythematodes, vaak systemische lupus, SLE of lupus genoemd is een chronische auto-immuunziekte. Hierbij keert je afweersysteem zich eigenlijk tegen je eigen lichaam, waardoor ontstekingen in eigen weefsels ontstaan. Ontstekingen komen bijvoorbeeld voor in verschillende organen, waaronder de nieren, hersenen, hart of longen. Ook gewrichten, spieren en bloedcellen zijn vaak aangedaan door deze vorm van lupus. De ziekte kan honderden verschillende klachten en klachtencombinaties veroorzaken; daarom is de ziekte vaak moeilijk vast te stellen.

Bij systemische lupus erythematodes kunnen eigenlijk overal klachten ontstaan, vandaar ook de naam systemische lupus. Er bestaat ook een andere vorm van deze aandoening, genaamd cutane lupus erythematodes. Hierbij zijn er alleen huidklachten; dit wordt dan ook wel huidlupus genoemd. De exacte reden dat lupus ontstaat is onduidelijk, net als bij veel andere auto-immuunaandoeningen.

Veel meer vrouwen

Systemische lupus kan op elke leeftijd ontstaan, maar de klachten beginnen meestal als iemand tussen de twintig en veertig jaar oud is. De aandoening komt niet heel veel voor; exacte cijfers zijn er niet. Volgens de Nationale vereniging voor Lupus heeft ongeveer een op de tweeduizend mensen SLE. Wel is duidelijk dat het véél vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen: tegenover iedere man met systemische lupus staan maar liefst negen vrouwen met de aandoening. Wel is de aandoening vaak een stuk ernstiger bij mannen.

Lees ook:

Dít is waarom meer vrouwen dan mannen een auto-immuunziekte krijgen

Symptomen van systemische lupus

Systemische lupus kan eigenlijk overal in het lichaam voor klachten zorgen; deze verschillen dan ook van persoon tot persoon. Afhankelijk van welke organen ontstoken zijn en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kunnen de symptomen verschillen. Klachten met de longen, nieren of het hart- en vatenstelsel worden regelmatig gezien. Vaak kent lupus een wisselend verloop: het vlamt af en toe op, maar kan daarna ook weer langere tijd rustig zijn.

Wel zijn er een aantal klachten waar vrijwel iedereen met deze auto-immuunziekte last van heeft. Denk daarbij aan vermoeidheid, huiduitslag, gewichtsverlies, een grieperig gevoel en soms koorts. Deze aanhoudende klachten zijn vaak de eerste symptomen van SLE in het lichaam.

Diagnose

Het kan soms jaren duren voordat iemand met SLE de juiste diagnose krijgt. Zoals eerder beschreven zijn de klachten uiteenlopend én komen ze ook bij veel andere, vergelijkbare aandoeningen voor. Vooral in het begin zijn de klachten vaag en niet heel ernstig, waardoor mensen misschien niet eens een arts opzoeken. Daarnaast kennen veel (huis)artsen de aandoening niet, waardoor de diagnose ook vertraagd wordt.

Voor de definitieve diagnose zijn een aantal onderzoeken nodig. Denk bijvoorbeeld aan bloedonderzoek om je ontstekingswaarden en antistoffen te onderzoeken. Ook kan lichamelijk of urineonderzoek nodig zijn om vast te stellen of er sprake is van ontstekingen in bepaalde organen. Op basis van deze onderzoeken, plus een overzicht van diverse klachten, kan een specialist dan de diagnose systemische lupus stellen.

Behandeling lupus

SLE is een chronische auto-immuunziekte, en daarom niet te genezen. Gelukkig bestaan er wel verschillende manieren om de aandoening te behandelen. Hoe een behandelplan eruit ziet, hangt grotendeels af van de klachten. Bij nierklachten zijn nu eenmaal andere middelen nodig dan bij gewrichtsklachten of hartproblemen. Er zijn wel wat overeenkomsten. Het doel van de behandeling is bijvoorbeeld altijd hetzelfde: de klachten verlichten, door te zorgen dat de ziekte in remissie komt. Ook is het de bedoeling dat schade aan de organen zo veel mogelijk voorkomen wordt.

Vooral ontstekingen kunnen bij SLE zorgen voor klachten, waardoor deze dus als eerste aangepakt worden. Dat gebeurt met medicijnen, zoals ontstekingsremmende pijnstillers en corticosteroïden. Vaak worden ook bloedverdunners en pijnstillers ingezet. Naast medicijnen kunnen soms ook fysiotherapie en leefstijlaanpassingen een rol spelen bij de behandeling van systemische lupus.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NVLE, Medical News Today

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden