Margriet logo
null Beeld

Dít goedkope voedingsmiddel helpt tegen vergeetachtigheid

Ben jij dol op champignons, oesterzwammen, shiitake en andere eetbare paddenstoelen? Dat is goed nieuws voor je gezondheid. Onderzoekers van de universiteit van Singapore hebben ontdekt dat deze ‘groenten’ een aminozuur bevatten dat geheugenverlies tegengaat.

Het onderzoeksteam verzamelde van 2011 tot 2017 gegevens van meer dan 600 Chinese senioren die meer dan 300 gram paddenstoelen per week aten. Hieruit bleek dat deze ouderen 50 procent minder kans hadden op lichte vergeetachtigheid dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.

Verrassend en hoopvol

De resultaten van dit onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het medische vakblad Journal of Alzheimer’s Disease. “Deze samenhang is verrassend en hoopvol,” laat hoofdonderzoeker Lei Feng weten. “Het lijkt erop dat een heel simpel voedingsmiddel een gigantisch positief effect heeft op de hersenen.”

Milde achteruitgang bij ouderen

De onderzoekers stellen dat het eten van paddenstoelen een milde cognitieve achteruitgang tegengaat. Dit is de fase tussen normale vergeetachtigheid bij ouderen en dementie. Senioren die last hebben van deze milde cognitieve achteruitgang hebben last van geheugenverlies of vergeetachtigheid. Ook ervaren ze lichte problemen met ruimtelijk inzicht, taal en concentratie. “Deze ouderen zijn nog prima in staat hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dus we moesten eerst bepalen of hun prestaties achterbleven bij standaard neuropsychologische testen in vergelijking met anderen van dezelfde leeftijd en met dezelfde opleidingsachtergrond,” legt Feng uit. “Deze testjes zijn zo ontworpen dat we de verschillende aspecten van de cognitieve vaardigheden van een persoon kunnen meten.”

Werkzame stof in paddenstoelen

Champignons en andere paddenstoelen bevatten een aminozuur genaamd ergothioneïne. Volgens de onderzoekers is dit een antioxidant en ontstekingsremmer die mensen niet zelf kunnen aanmaken. Een eerdere studie toonde aan dat dit stofje bij deelnemers met lichte cognitieve achteruitgang significant minder aanwezig was dan bij even oude, gezonde mensen. Het verhogen van de inname ervan door het eten van champignons en andere paddenstoelen heeft daardoor een positief effect op de hersenen.

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden