null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit gebeurt er met je vruchtbaarheid na je dertigste

Dat je als vrouw niet je hele leven vruchtbaar blijft, is bekend. Na de overgang is het krijgen van een baby simpelweg onmogelijk, en ook daarvoor neemt je vruchtbaarheid al af.

Maar wat zijn de kansen nou écht als je na je dertigste moeder wilt worden?

Vruchtbaarheid

Op internet speculeren tal van verhalen. Boven de dertig zwanger raken? Dat wordt lastig. Boven de 35 zou de kans helemaal klein zijn. Maar is dat wel zo? De meeste van deze theorieën zijn gebaseerd op onderzoeken uit de 17e en 18e eeuw. Weten we inmiddels niet al veel meer?

Percentage per leeftijd

Volgens Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, zijn de oude theorieën anno 2019 grotendeels waar. Uit zijn eigen onderzoek, onder 750 vrouwen die via ivf in verwachting raakten, bleek dat de vruchtbaarheid vanaf 30, 31 jaar inderdaad afneemt. "Gemiddeld is de kans op een zwangerschap binnen een jaar is bij een 25-jarige 90 procent, bij een 33-jarige is dit afgenomen tot 80 procent", zegt Broekmans in het AD. "Op 35-jarige leeftijd is dit 65 procent, bij een 38-jarige nog maar 50 procent."

Afhankelijk van twee factoren

De cijfers die Broekmans noemt, zijn een gemiddelde. Volgens hem is de kans op zwangerschap na je dertigste afhankelijk van de persoon. De vrouwelijke vruchtbaarheid wordt grotendeels door twee factoren bepaald: de hoeveelheid eicellen die een vrouw meekrijgt bij de geboorte én het herstelmechanisme van de eicellen. "Bij de geboorte krijgt een vrouw gemiddeld 2 miljoen eicellen mee", legt Joop Laven, gynaecoloog bij het Erasmus MC in Rotterdam, uit.

Herstelmechanisme

"Gedurende het leven sterven deze af. Tijdens de eerste menstruatie, de menarche, zijn er meestal nog zo’n 400.000 tot 500.000 over. Hoe meer eicellen een vrouw bij de menarche heeft, hoe langer ze vruchtbaar is. De andere factor is het herstelmechanisme in de eicellen, dat de opgelopen schade in een eicel repareert op het moment dat deze vrijkomt tijdens de eisprong. Werkt dit mechanisme goed, dan houd je lang gezonde eicellen en zul je vruchtbaarder zijn."

Factoren in levensstijl

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Bijvoorbeeld roken. "Wat je eet en of je overgewicht hebt, maakt weinig verschil bij de kans op een baby. Alleen roken geeft echt grote problemen", vertelt Broekmans. "Dat is alsof je je eicellen een chemokuur geeft. Zowel het aantal eicellen als de kwaliteit ervan daalt en dat vermindert de vruchtbaarheid aanzienlijk."

Lees ook

Onderzoek: klimaatverandering heeft mogelijk invloed op vruchtbaarheid

Geen test

Hoewel veel vrouwen het wel zouden willen, bestaat er momenteel nog geen test voor vrouwelijke vruchtbaarheid. Wel is het mogelijk om te zien hoeveel eicellen een vrouw heeft. "Maar die hoeveelheid zegt weinig over hoe makkelijk je zwanger wordt", vertelt Broekmans. "Alleen bij oudere vrouwen boven 35 jaar zegt het aantal eicellen iets over hun vruchtbaarheid", voegt Laven toe. "Maar het belangrijkste is de kwaliteit van de eicellen."

Bron | AD

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden