Margriet logo
null Beeld

Dít gebeurt er met je ogen als je in slaap valt met lenzen in

Draag jij lenzen? Dan is het je vast weleens overkomen dat je na een lange dag bent vergeten ze uit te doen. En dus in slaap bent gevallen terwijl je lenzen nog in je ogen zaten, in plaats van schoongemaakt in hun lenzendoosje. Je zou denken dat dit voor een keertje geen kwaad kan. Helaas: niets is minder waar.

Zelfs als je het maar één keer vergeet, kan dit al schadelijk zijn voor je ogen. Hieronder vertellen oogdeskundigen waarom het zo belangrijk is dat je lenzen uit zijn voordat je in slaap valt.

Te weinig zuurstof

“Je hoornvlies krijgt alleen maar zuurstof binnen via de lucht. En die toevoer vermindert al door het dragen van contactlenzen,” legt oogchirurg Kerry Assil uit. “Tel daar dan nog eens het effect van gesloten ogen bij op en 1+1 is…,” zegt hij nuchter. De boodschap is duidelijk: achter gesloten oogleden krijgt zuurstof nog minder kans om tot je ogen door te dringen. Samen met je lenzen zorgen ze voor een dubbele barrière waar zuurstof bijna niet doorheen komt.

Risico op ooginfecties

Zonder voldoende zuurstof zwelt je hoornvlies op, waardoor er een kleine opening ontstaat tussen de bovenste oogcellen. Deze opening is precies groot genoeg voor bacteriën om door naar binnen te kruipen. Volgens Thomas Steineman, woordvoerder van de Amerikaanse Academie van oogheelkunde, kan dit nare gevolgen hebben. “Die bacteriën vergroten de kans op een ooginfectie. Het risico daarop wordt maar liefst zeven (!) keer groter.”

Kortom: zélfs als je een kort dutje doet, is het belangrijk om je lenzen uit te doen. Lenzen en slaap? Dat is en blijft een gevaarlijke combinatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Grazia

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden