null Beeld

Dít gebeurt er met je lichaam als je niet blij bent met je werk

Iedereen heeft weleens een slechte dag op kantoor. Maar ga je dagelijks met grote tegenzin naar je werk, dan is het verstandig om eens goed naar je lichaam te luisteren. Want als je ergens niet op je plek zit, kan dat op ten duur voor vervelende gezondheidsklachten zorgen.  

Volgens Jeffrey Pfeffer, hoogleraar aan de Amerikaanse Stanford universiteit, zitten te veel werknemers ‘gevangen’ in een baan die ze niet leuk vinden. Twijfel jij of dit bij jou ook het geval is? Check dan eens dit symptomenlijstje.

Slapeloosheid

“Negen van de tien keer geven cliënten als eerste aan dat ze slapeloze nachten hebben,” vertelt klinisch psychologe Monique Reyolds. De Amerikaanse krijgt in haar praktijk vaak te maken met werkgerelateerde klachten. “Cliënten melden dat ze niet kunnen slapen omdat hun gedachten alle kanten op gaan. Of dat ze midden in de nacht wakker worden en nadenken over hun to-dolijst.” Nu is het natuurlijk niet erg om een paar onrustige nachten te hebben. Maar als er sprake is van een patroon, is er echt iets aan de hand. “Wanneer het wakker liggen consequent gerelateerd is aan werk, is dat een teken dat er iets uit balans is,” aldus Reynolds.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn kan een belangrijk symptoom zijn. Als je je werkplek als een ‘gevarenzone’ ziet, spannen je spieren zich continu aan. Chronische spanning in je nek, schouders en hoofd kan worden geassocieerd met migraine en spanningshoofdpijn, zo blijkt uit onderzoek van de American Psychological Association.

Andere symptomen

Naast slapeloosheid en hoofdpijn kun je last krijgen van andere symptomen. Zo kun je vaker ziek zijn dan je van jezelf gewend bent, minder interesse hebben in seks, continu moe zijn, last hebben van maagklachten of een verandering opmerken in je eetlust. Als jij (een aantal van) deze klachten herkent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Grazia

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden