Dit gebeurt er met je lichaam als je bloedsuikerspiegel lang te hoog of laag is  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit gebeurt er met je lichaam als je bloedsuikerspiegel te lang hoog of laag blijft

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Daarmee is het een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Diabetespatiënten zijn de hele dag bezig met deze ziekte en het reguleren van hun bloedsuikerspiegel. Deze kan namelijk te hoog of te laag zijn. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je bloedsuikerspiegel langere tijd te hoog of laag is?

Een hoge bloedsuikerspiegel wordt ook wel hyperglykemie (hyper) genoemd en een lage bloedsuikerspiegel hypoglykemie (hypo). Als je dit hebt, kun je dit merken door verschillende klachten en problemen. Maar ook als een hyper of hypo langer duurt, beïnvloedt dit je lichaam.

Diabetes type 1 en type 2

In Nederland is diabetes type 2 het type dat het meest voorkomt. Vroeger werd dit ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar dit dekt de lading niet. Ook jonge mensen kunnen type 2 krijgen. Weinig lichaamsbeweging, overgewicht, een ongezonde levensstijl, roken, ouderdom en erfelijkheid zijn allemaal factoren die de kans op diabetes type 2 vergroten.

Diabetes type 1 komt minder vaak voor. Bij dit type stopt je lichaam met het aanmaken van insuline, de stof die je bloedsuiker reguleert. Dit komt doordat type 1 een auto-immuunziekte is en het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt in plaats van helpt. Hoe dit type precies ontstaat is onduidelijk. Het begint volgens het Diabetes Fonds met een aanleg voor dit type, waarna het afweersysteem de cellen die insuline maken aanvalt.

Een hypo herkennen

Gedurende de dag eet je van alles, beweeg je en krijg je te maken met stress en allerlei emoties. Hierdoor verandert ook je bloedsuikerspiegel continu. Bij mensen die gezond zijn, kan het lichaam die suikerspiegel zelf constant houden, maar mensen met diabetes moeten dit reguleren met pillen of insuline spuiten. Met een vingerprik of sensor controleer je de bloedsuikerpiegel. Is de waarde tussen de vier en acht? Dan is je bloedsuikerspiegel normaal. Maar zit de waarde onder de vier? Dan is er sprake van een hypo. Dit kun je herkennen aan verschillende klachten:

Heb je diabetes, herken je deze klachten en is je bloedsuiker lager dan vier? Dan kun je het best snel iets zoets eten of drinken. Het best kun je suiker in de vorm van glucosetabletten, zoals druivensuiker of dextrose, nemen. Dit neemt je bloed het snelst op. Zorg ervoor dat je altijd een suikerdrankje of druivensuiker bij je hebt.

Zo herken je een hyper

En dan heb je de andere kant van het spectrum, waar de hyper zich bevindt. Je spreekt van een hyper als de bloedsuikerspiegel boven de tien komt. Meestal komt dit doordat je meer koolhydraten dan normaal eet, minder dan normaal beweegt, doo stress, ziekte of het vergeten van medicijnen. Dit merk je ook aan verschillende klachten:

  • Veel plassen
  • Vermoeidheid en een lusteloos gevoel
  • Veel dorst hebben en houden
  • Weinig of juist veel honger
  • Wazig zien
  • Plotselinge humeurigheid en snel boos worden
  • Misselijkheid of overgeven
  • Alles voelt vervelend

Bij een hyper is er te veel suiker aanwezig in het bloed en dit wil je lichaam zelf oplossen. Dit merk je aan het feit dat je vaak moet plassen. Je lichaam wil de suiker wegspoelen. Blijf veel drinken, maar vermijd zoete drankjes. Ook is het slim om in beweging te komen als je een hyper hebt, zodat je spieren de mogelijkheid krijgen om extra bloedsuiker te verbranden. Gebruik je insuline? Dan moet je bij een hyper meestal wat extra insuline bijspuiten.

Wat als je bloedsuiker te laag of hoog blijft?

Als je niets doet om de hoogte van je bloedsuiker weer goed te krijgen, kan het zomaar dat deze te laag of hoog blijft. Dit is niet goed voor je lichaam. Ook als je vaak last hebt van een hypo of hyper, is het oppassen geblazen en heb je misschien een andere behandeling nodig. Als je bloedsuikerspiegel te hoog of te laag blijft, kun je het best contact opnemen met een arts of diabetesverpleegkundige om te kijken hoe je dit kunt behandelen. Vooral een te hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk op lange termijn schade aanrichten.

Als je bloedsuiker lange tijd te hoog is, kan dit je bloedvaten, zenuwen, weefsel en organen beschadigen. En die beschadiging aan bloedvaten kan de kans op een hartaanval of beroerte vergroten. Schade aan je zenuwstelsel kan weer leiden tot oog- of nierschade en wonden die niet meer helen. Zorg er dus voor dat je een hyper behandelt door gezond te eten, voldoende te bewegen en waar nodig je medicijnen te nemen.

Bron | Thuisarts, Diabetesfonds, Cleveland Clinic

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden