Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er met je hersenen als je tien jaar lang de pil slikt

pil.jpg

Tien jaar of nog langer de pil slikken, kan dat kwaad? In elk geval niet voor je hersenen, denken Amerikaanse onderzoekers. Je zou er weleens een beter geheugen aan kunnen overhouden.

Uit een studie van de University of Southern California blijkt dat menopauzale vrouwen die tien jaar of langer de pil hebben geslikt, een beter geheugen voor taal hebben dan vrouwen die de pil nooit of korter hebben geslikt. Ook hun vermogen om kritisch te denken, was beter dan dat van niet-pilgebruiksters. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.

Beter geheugen door hormonen

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron die in de pil zitten. Uit dierstudies blijkt dat oestrogeen een positief effect heeft op het functioneren van de hersenen en van progesteron wordt vermoed dat het de groei en ontwikkeling van je hersenen kan bevorderen. “Met de pil blijft de hoeveelheid van deze hormonen in je bloed stabiel,” vertelt hoofdonderzoeker Roksana Karim. “En stabiel is goed.”

Vooral op hogere leeftijd gunstig

Uit eerdere studies blijkt dat veel vrouwen last krijgen van geheugenproblemen na de menopauze. De hormonen in de pil lijken daar een gunstig effect op te hebben, aldus Karim. Vooral als je de pil op hogere leeftijd slikt. Ook zagen de onderzoekers dat vrouwen die na hun 35ste hun laatste kind hadden gekregen, een beter geheugen hadden dan vrouwen die eerder hun jongste kind hadden gekregen.

Bron | University of Southern California, Marie Claire
Foto | iStock

Ook interessant