null Beeld

Dit gebeurt er in je lichaam nadat je suiker gegeten hebt

Heb jij jezelf vandaag getrakteerd op een lekker stuk taart of stiekem tóch iets meer koekjes gegeten bij de koffie dan eigenlijk de bedoeling was? Natuurlijk moet dat af en toe kunnen, maar de hoeveelheid suiker heeft wel veel invloed op je lichaam.

In de afgelopen jaren hebben we al heel wat keren gehoord dat suiker ongezond is, maar wat gebeurt er eigenlijk precies in je lijf wanneer je suiker gegeten hebt?

Directe gevolgen

Dat regelmatig een te grote hoeveelheid suiker consumeren veel invloed kan hebben, weten de meesten van ons wel. Zo kan een levensstijl met (te) veel suikers leiden tot diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatproblemen. Maar hoeveel invloed heeft suiker direct op je lichaam? Meer dan je waarschijnlijk verwacht. Je merkt bijvoorbeeld dat je ineens een hoop meer energie hebt, je hartslag hoger wordt en je een stuk vrolijker bent. Dat komt doordat suiker heel wat losmaakt in je lijf.

Energielevel strijgt

Een koekje of een lekker glas frisdrank werkt meestal goed om je suikerlevel een flinke boost te geven. Je bloedsuikerlevel schiet ineens omhoog en daarom voel jij je ineens weer een stuk actiever. Door de hoeveelheid suiker in je brein gaat je lichaam dopamine aanmaken, waardoor je je ook meteen een stuk vrolijker en gelukkiger begint te voelen. Je hartslag wordt hoger en je temperatuur stijgt, omdat je lichaam zo druk is met het verwerken van die suikers en het aanmaken van gelukshormonen.

Sugar crash

Maar niet veel later krijg je meestal een enorme dip: de sugar crash. Omdat je lichaam snel door die snelle koolhydraten meer insuline aanmaakt, zakt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. Daardoor kom je vaak in een suikerdip en kun je je slechter focussen. Het kan zelfs hoofdpijn en een slecht humeur veroorzaken. Één groot stuk taart kan je bloedsuiker nog wel 24 uur lang beïnvloeden.

Lees ook: Zijn natuurlijke alternatieven écht gezonder dan witte suiker?

Tanden

Suiker is niet goed voor je tanden, maar terwijl we vaak wel denken aan de impact op lange termijn, heb je waarschijnlijk nog niet stilgestaan bij de directe gevolgen van suiker op je gebit. Je speeksel breekt de eerste koolhydraten namelijk al af en zet ze om in zuren. Die zuren vallen vervolgens jouw tanden aan, waardoor er gaatjes in het glazuur kunnen komen. Door direct je tanden te poetsen na het eten van iets zoets maak je het overigens alleen maar erger, dus dat is geen aanrader.

90 gram suiker

Hoewel je écht af en toe wel wat suiker mag eten, raadt het Voedingscentrum aan om niet meer dan 90 gram suiker per dag te eten. Daarbij tellen ze niet alleen de toegevoegde suikers die in snoep, koek of taart zitten, maar ook bijvoorbeeld suiker in groente, zuivel of fruit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good To Know, Diabetes Fonds

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden