Margriet logo
Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met vapen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met vapen

Vapes zijn er in allerlei smaken, van bosbes tot aan suikerspin. Deze elektronische sigaretten verlagen de drempel om te (beginnen met) roken. In oktober 2023 verdwijnen ze dan ook uit de handel. Vanaf dat moment mogen e-sigaretten alleen nog naar tabak smaken. Stoppen met vapen is niet makkelijk, maar heeft déze voordelen voor je gezondheid.

Misschien heb je ze zelf weleens gebruikt of gezien bij je kind, kleinkind of iemand anders uit je omgeving: kleurrijke elektronische sigaretten met een smaakje, ook wel vapes. Eerder werd gedacht dat vapen minder schadelijk zou zijn dan gewone sigaretten roken, maar deze elektronische variant is net zo verslavend en veroorzaakt longschade. In allebei de soorten zit nicotine, maar in een vape zit geen tabak. Daarbij wordt dus ook geen teer aangemaakt. Wel zitten er schadelijke stoffen in als glycerol, propyleenglyol en aldehyden. Deze stoffen irriteren de luchtwegen en kunnen ze beschadigen.

Wat gebeurt er in je lichaam als je stopt met vapen?

We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid, maar stoppen met vapen kan lastig zijn als je eraan verslaafd bent. Fijne bijkomstigheid van het stoppen met elektronische sigaretten roken is dat je lichaam er al na twintig minuten de eerste vruchten van plukt. Op dat moment normaliseren je hartslag en bloedsomloop en daalt je bloeddruk. Ook verbetert je ademhaling.

Na een paar uur

Nicotine is verslavend en daardoor zul je na een paar uur last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je krijgt enorm veel zin om te vapen, omdat je lichaam hunkert naar nicotine. Ook kun je te maken krijgen met angstgevoelens, stemmingswisselingen, een groot hongergevoel en ben je sneller prikkelbaar.

Na een dag

Vapen verdubbelt het risico op een hartaanval. Na een dag daalt dit risico vrij snel. Dat komt omdat je bloeddruk verlaagt en het zuurstofgehalte in het bloed stijgt. Ook vermindert het negatieve effect op je cholesterolgehalte.

Na twee dagen

Vanaf dit moment verbeteren je zintuigen. Vapen stompt je zintuigen af, net als ‘gewoon’ roken. Na twee dagen proef je maaltijden beter en kun je geuren beter in je opnemen.

Na drie dagen

De nicotine verdwijnt na drie dagen uit je lichaam. Als de ontwenningsverschijnselen tot dit moment meevielen, kunnen die op dag drie alsnog tevoorschijn komen. Dat komt door het ‘gebrek’ aan nicotine in je lichaam als je stopt met vapen. Denk hierbij aan hoofdpijn, zweten, buikkrampen en snakken naar nicotine.

Voordelen van stoppen met vapen op de lange termijn

Na een maand zijn je longen al een stuk gezonder. Had je eerder last van een rokershoest? Deze is vanaf dit moment zo goed als verdwenen. Je hoest minder en hebt niet meer zoveel last van eventuele kortademigheid. Als je nog langer gestopt bent met vapen zal ook je bloedcirculatie verbeteren en zijn je longen weer in staat om infecties te bestrijden. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder snel griep krijgt.

Na een jaar is de kans op een hartaanval verlaagd met vijftig procent en na vijf jaar is de kans op een beroerte aanzienlijk lager. En wat gebeurt er in je lichaam als je nog langer stopt? Na tien jaar verlaagt het risico op kanker en na twintig jaar is het alsof je nooit hebt gevaped.

Bron | The Healthy, NOS, Radboudumc

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden