Margriet logo
null Beeld

Dit gebeurt er als je te veel hooikoortstabletten neemt

De meeste mensen wachten het hele jaar met smart tot het zonnetje gaat schijnen. Maar voor hooikoorts-patiënten duren deze voorjaars- en zomerdagen soms eindeloos. De pollenexplosies in deze maanden zorgen bij hen namelijk voor griepachtige verschijnselen. Gelukkig kun je de ergste klachten met onder andere hooikoortstabletten bestrijden.

Maar hoe onschuldig deze hooikoortstabletten ook lijken, let er wel op dat je niet teveel inneemt.

Verschillende soorten hooikoortstabletten

In Nederland zijn drie verschillende soorten medicijnen, op de markt, die hooikoortsklachten kunnen verminderen: Cromonen, antihistaminica en corticosteroïden. De eerste twee zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar. Deze bevatten bovendien een lagere dosering werkzame stof dan corticosteroïden. De laatste kan alleen door een huisarts worden voorgeschreven. Toch moet je ook met deze medicijnen goed uitkijken.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Verlichten van symptomen

Antihistaminica en cromonen helpen om de symptomen van hooikoorts zoals; een loopneus, jeukende ogen of niezen, te verlichten. In veel gevallen helpen de medicijnen goed. Maar soms is de allergische reactie zo sterk, dat je geneigd bent om nog een tablet in te nemen. Toch kun je dit maar beter niet doen. De kans dat je een overdosis binnenkrijgt, is namelijk erg groot. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Overdosis herkennen

Hoeveel je van deze medicijnen mag gebruiken hangt af van het type medicijn. In de meeste gevallen is het één tot drie per dag. Ook je leeftijd, grote en gewicht kunnen invloed hebben op de hoeveelheid medicijnen die je mag nemen. Check daarom voor de zekerheid altijd de bijsluiter. Wanneer je te veel pillen neemt, kan dit trillingen, hartkloppingen, toevallen en hallucinaties veroorzaken. Twijfel je of je te veel medicijnen hebt ingenomen? Raadpleeg dan altijd een arts.

Lees meer

Hooikoortspatiënten, opgelet: het graspollenseizoen barst nu écht los

Bron| UMCG, Metro

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden