null Beeld

Dít gebeurt er als je per ongeluk iets eet wat beschimmeld is

Je hebt vast weleens een hapje genomen van iets wat achteraf beschimmeld bleek te zijn. Niet zo fris natuurlijk, maar is het eigenlijk ook slecht voor je?

Volgens Michael Aranda, presentator van de SciShow, valt het allemaal wel mee.

Gezond immuunsysteem

Het doorslikken van schimmel is over het algemeen niet schadelijk, zo vertelt hij in

YouTube-video. “Als je gewoon een gezond immuunsysteem hebt, gebeurt er echt niks ergs met je. Als je een klein beetje een of twee keer consumeert, is er niet zoveel aan de hand. Maar in grotere doses of gedurende langere periodes, kan het een probleem worden.”

Uitzondering

Sommige schimmels zijn namelijk in staat om gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van die gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging, wat vaak gepaard gaat met misselijkheid en diarree. Maar dat komt gelukkig niet heel vaak voor. Het is dus echt geen ramp als je een keer iets eet waar schimmel op zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |

/Voedingscentrum

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden