Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aha… dít gebeurt er als je je stem kwijtraakt

stem-kwijt.jpg

Na een flinke verkoudheid – of een avondje meezingen in een karaokebar – kan het gebeuren. Je wordt de volgende ochtend wakker, wilt iets zeggen en merkt dat er ineens (bijna) geen geluid meer uit je keel komt. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat in z’n werk gaat, je stem kwijtraken? We zochten het voor je uit.

Een krakerige toon, met heel veel persen nog een klein beetje volume produceren zodat je je verstaanbaar kunt maken. Het kan behoorlijk ergerlijk en onhandig zijn om je stem te verliezen. Zeker als je net een belangrijk telefoontje had gepland of bijvoorbeeld een presentatie moet houden op je werk. Ernstig is het dan gelukkig weer niet. Na een paar uur of desnoods een paar dagen rust komt je vertrouwde stemgeluid in bijna alle gevallen terug.

Waar het ontstaat

Om te kunnen begrijpen hoe je je stem kunt kwijtraken, is het eerst van belang om te weten hoe je stemgeluid werkt. Dat wordt gevormd door je strottenhoofd, een orgaan dat bij mannen zichtbaar is in de vorm van de adamsappel. Hierin zit een strotklepje en vlak daarboven zitten je stembanden en luchtpijp. Het slotklepje zorgt ervoor dat ons voedsel niet in de luchtpijp terechtkomt. En dat is maar goed ook, aangezien ook de slokdarm uitkomt in je strottenhoofd.

De basis: trillingen

Wanneer je niets zegt, hangen je stembanden slap in je keel. Als je praat, spannen je stembanden zich aan. Hierdoor ontstaat er een klein spleetje. De luchtdruk die tijdens het praten ontstaat in je longen en middenrif, perst lucht richting dit spleetje. Hierdoor gaan je stembanden trillen. Dit zorgt voor de basis van je stemgeluid. Je toon, keel en mond vormen vervolgens de uiteindelijke klank.

Verandering in de stembanden

Wanneer je stembanden geïrriteerd raken, kan dit ervoor zorgen dat je stemgeluid schor klinkt. De banden zijn dan iets opgezet, waardoor ze niet meer mooi op elkaar aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je stem verkeerd gebruikt of als je veel alcohol hebt gedronken. Ook kan een bepaalde infectie, zoals bij een verkoudheid, ervoor zorgen dat je stembanden dikker worden. In zo’n geval gaat de lucht ook weer minder gestroomlijnd langs die banden. Hierdoor klink je anders dan normaal. In ernstige situaties is het gevolg zelfs dat je helemaal geen geluid meer kunt produceren.

Niet fluisteren a.u.b.

Fluisteren lukt in zo’n situatie nog wel. Dat komt doordat je hiervoor geen stembanden nodig hebt: fluisteren doe je met je tong en mond. Maar hoewel het erg onhandig is om helemaal niets te kunnen zeggen, kun je bij stemverlies beter ook niet fluisteren. Door de geforceerde manier van praten kunnen je stemproblemen anders erger worden. Wel wordt aangeraden veel water te drinken en zo je keel te smeren. Verder is het gewoon een kwestie van geduld hebben.

Lees ook
Dít is wat het zo vervelend maakt om je eigen stem terug te horen

Bron| NRC Handelsblad
Beeld| iStock

Ook interessant