Margriet logo
Dit effect zou yoghurt hebben bij een te hoge bloeddruk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit effect zou yoghurt hebben bij een te hoge bloeddruk

Ruim één op de vier mensen in Nederland heeft te maken met een te hoge bloeddruk. In sommige gevallen is medicatie de oplossing, maar kleine aanpassingen aan je levensstijl en voeding kunnen ook al een positief effect op je bloeddruk hebben. Zo wordt onder andere beweerd dat yoghurt helpt bij een te hoge bloeddruk. Maar klopt dat wel?

We leggen je uit wat er bekend is over het verband tussen yoghurt en een te hoge bloeddruk.

Helpt yoghurt bij een te hoge bloeddruk?

In een studie gebaseerd op de gegevens van twee grote onderzoeken van de Nurses’ Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) werd gekeken naar het verband tussen yoghurt en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een te hoge bloeddruk. Daaruit bleek dat yoghurt inderdaad een beschermende werking zou hebben, waardoor de kans op een hartinfarct of een beroerte kleiner zou zijn. Volgens het onderzoek zouden vrouwen die minstens twee keer per week yoghurt aten 17 procent minder kans op een hartinfarct of een beroerte hebben, dan vrouwen die minder dan één keer per maand yoghurt aten. Bij mannen ging dit zelfs om 21 procent.

Toeval of niet?

Uit deze cijfers zou dus geconcludeerd kunnen worden dat yoghurt helpt bij een te hoge bloeddruk en zo ook het risico op hart- en vaatziektes kan verminderen. Toch blijft het in dit soort onderzoeken lastig om vast te stellen of er echt een oorzakelijk verband is. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat de deelnemers die regelmatig yoghurt aten daarnaast ook al een gezondere levensstijl hadden dan andere deelnemers. In het onderzoek is wel rekening gehouden met een heleboel van dit soort verstorende factoren, waardoor de kans groter is dat yoghurt inderdaad een effect heeft op een te hoge bloeddruk. Zo leek de yoghurt alsnog een positief effect te hebben bij de deelnemers die dit regelmatig aten, maar voor de rest niet zulke gezonde voedingsgewoontes hadden. Toch zou het ook hierbij nog steeds om toeval kunnen gaan.

Lees ook: Waarom het bij déze symptomen belangrijk is dat je je bloeddruk laat meten

Niet voldoende

Hoewel regelmatig yoghurt eten mogelijk een positief effect zou kunnen hebben op een te hoge bloeddruk is dat alleen niet voldoende. Zo speelt lichaamsbeweging, zout eten, een gezond of ongezond voedingspatroon en gewicht ook een belangrijke rol in hoe het er met je bloeddruk voor staat. Daarnaast is in sommige gevallen een aanpassing van je levensstijl niet voldoende, maar zal je medicatie moeten slikken. Overleg daarom altijd met een arts wat voor jou de beste behandeling is en hoe je je levensstijl en voedingspatroon zo gezond mogelijk kunt maken.

Bron | Gezondheid.be, Gezondheid en Wetenschap
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden