PREMIUM
Dit effect heeft alcohol op je slaap volgens een expert
Hoewel een glaasje wijn in de avond op het eerste gezicht weinig kwaad kan, zitten er aan alcohol toch aardig wat gezondheidsrisico’s verbonden. Het hebben van slaapproblemen is daar één van. Wat doet alcohol eigenlijk met je, welke invloed heeft het op je slaap en welke bevolkingsgroep moet het meest oppassen met alcoholgebruik? Slaapexpert Alies Coster legt het voor je uit.
Alcohol vertraagt de werking van het zenuwstelsel en heeft een direct effect op de hersenen. De alcohol kan daardoor gevoelens van ontspanning en slaperigheid veroorzaken. In Nederland wordt de meeste alcohol gedronken door hoogopgeleiden in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. Dat is volgens de onderzoekers van de Radboud Universiteit, ‘opmerkelijk, aangezien de Gezondheidsraad overvloedige alcoholconsumptie afraadt’.
Negatief effect op slaap
Hoewel alcohol in eerste instantie kan helpen om in slaap te vallen, heeft drank op de lange termijn een negatief effect op de kwaliteit van de slaap. Recent onderzoek toont aan dat de slaapkwaliteit al met 9,3 procent achteruit gaat bij een kleine hoeveelheid alcohol. Voor vrouwen betekent dit minder dan één glas en voor mannen betekent dit minder dan twee glazen.
Als deze kleine hoeveelheid alcohol wordt genuttigd, gaat de slaapkwaliteit al met 24 procent omlaag. Bij meer dan deze kleine hoeveelheid is er 39,2 procent minder kwalitatieve slaap ten opzichte van iemand die geen alcohol drinkt.
Hoe meer je drinkt, hoe minder diepe slaap je hebt in verhouding met de lichte slaap. Als je goed wilt slapen, is het daarom een goed idee om tot drie uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer te drinken. Goed om te weten: gezond eten of genoeg bewegen draagt wél bij aan een kwalitatief goede nachtrust, maar dat is géén compensatie voor de schade die veroorzaakt wordt door alcoholgebruik en/of slaaptekort.
Wijntje laten staan
Voor sommigen is het best lastig om dat wijntje in de avond te laten staan. Dat komt onder andere door gewoontevorming: als je al jaren dit gedrag toepast, kost het moeite en energie om dit patroon te doorbreken. Een andere reden waarom het stoppen met alcohol drinken in de avond moeilijk kan zijn, is door de associatie die je met het gedrag hebt. Het drinken van een wijntje of andere alcoholische drank, leidt op de korte termijn tot ontspanning en in slaap vallen. Erg belonend dus, terwijl je jezelf hier eigenlijk mee voor de gek houdt.
Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om je gedachtes hierover eens onder de loep te nemen: geloof je dat je een drankje nodig hebt om te kunnen slapen? Zo ja, daag deze gedachte eens uit. Klopt deze gedachte? En ben je bereid om dit gedrag aan te passen, ten behoeve van je slaap en je gezondheid?
Hoewel alcohol in eerste instantie kan helpen om snel in slaap te vallen, tast het al na een paar slokken de slaapkwaliteit al aan. Op die manier leidt alcoholgebruik in de avond tot vermoeidheid overdag. Zonder dat je het door hebt, doe je jezelf tekort én loop je het risico om erin te gaan geloven dat je alcohol nodig hebt om te kunnen slapen. Vermijd alcohol daarom voor het slapen gaan en begin met het vertrouwen op je eigen lichaam om te kunnen slapen.
Over slaapexpert Alies Coster
Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.