null Beeld

Dit doet frisdrank met hormonen

We wisten al dat er veel suiker in frisdrank zit, maar dat jonge meisjes die het dagelijks drinken, eerder ongesteld worden dan meiden die dit niet doen, is toch wel even schrikken. Nog meer reden om de cola wat vaker te laten staan.

Toen onderzoekers van de Harvard Medical School vijf jaar lang duizenden meisjes tussen de negen en veertien jaar volgden, kwamen ze tot een bijzondere ontdekking: meisjes die meer dan 1,5 glas fris- of fruitdrank per dag hadden gedronken, hadden gemiddeld bijna drie maanden eerder hun eerste menstruatie dan meisjes die minder dan twee keer per week zoete dranken nuttigden.

Hoe erg is dat?

De uitkomst is volgens de onderzoekers niet alleen belangrijk omdat overgewicht bij kinderen een steeds groter probleem wordt, maar ook omdat meisjes die vóór hun twaalfde ongesteld worden, later een grotere kans hebben op borstkanker. In ontwikkelde landen komen meisjes steeds vroeger in de puberteit, wat nog steeds een raadsel is voor de wetenschap.

Meer suiker = meer hormonen

Volgens de onderzoekers kunnen suikerrijke (fris)dranken indirect leiden tot een grotere hoeveelheid geslachtshormonen, waardoor de menstruatie eerder kan inzetten. Om suiker in energie te kunnen omzetten, moet het lichaam namelijk het hormoon insuline aanmaken. En meer insuline zou ook voor meer geslachtshormonen kunnen zorgen, aldus de onderzoekers.

Te veel frisdrank

Als een volwassene een paar keer per week een glas cola drinkt, heeft dat niet direct ernstige gevolgen voor de gezondheid. Maar een glas frisdrank bevat tot wel acht suikerklontjes, en suiker is een dikmaker. Doordat vloeibare calorieën minder 'vullen', compenseer je ze meestal ook niet door minder te eten. Sterker, door de suikerdip die volgt, krijg je alleen maar meer trek. Hetzelfde geldt voor fruitdrank of vruchtensap in pak.

Wat er nog meer kan gebeuren als je veel frisdrank drinkt:

1 - Je wordt er (snel) dikker van en/of je kunt moeilijk afvallen.

2 - Je hebt daardoor een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

3 - Je botten verzwakken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel frisdrank drinken zwakkere botten hebben en later meer kans op botontkalking. Suiker bemoeilijkt ook de opname van calcium en magnesium, wat belangrijke mineralen zijn voor sterke botten.

4 - Je tandglazuur raakt beschadigd, waardoor je meer kans hebt op gaatjes en andere tandproblemen.

5 - Je bloeddruk gaat omhoog. Mensen die frisdrank drinken, kunnen tot zeventig procent meer kans hebben om een hoge bloeddruk te ontwikkelen.

Het betere alternatief

Kun je je dagelijkse shot cola of fruitdrank toch niet weerstaan? Kies dan bij voorkeur voor light of liever nog vers geperst vruchtensap. Op de menstruatie van jonge meisjes lijken deze in elk geval geen invloed te hebben, aldus het onderzoek.

Bron | nu.nl

Lees ook > Minder suiker eten? 10 makkelijke manieren!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden